Hon kritiserade arbetsmiljön - då fick Mari sparken

Mari Gladh kritiserade offentligt arbetsförhållandena för PCR-provtagarna på Gotland. Dagen därpå fick hon sparken med motiveringen att "hon gått ut till media utan någons tillstånd".

Mari Gladh fick sparken efter att ha kritiserat arbetsmiljön.

Mari Gladh fick sparken efter att ha kritiserat arbetsmiljön.

Foto: Lasse Linusson

Nyheter2020-11-24 16:30

Den 9 november på Helagotland.se och den 10 november i Gotlands Tidningar kritiserade Mari Gladh arbetsmiljön för de som sköter egenprovtagningen för covid-19 på Gotland. Inslag på samma tema sändes också i P4 Gotland. Hon hävdade att personalen hade det stressigt, med svårighet att ta ut lunchrast, eller ens hinna med toalettbesök. Hon menade att tältet man arbetar i på de mobila arbetsställena är trångt och opraktiskt och befarade att problemen med kyla skulle tillta under vintermånaderna.

Efter arbetsdagens slut den 10 november fick Mari Gladh personligen två meddelanden av sina arbetsgivare, Biltöjsen AB, som drivs av Jesper Grytting. Det ena var rubricerat "meddelande om varning", det andra "meddelande om uppsägning". 

Både i den handling arbetsgivaren kallar varning och i uppsägningsdokumentet framgår klart och tydligt att företagets motiv för att göra sig av med Mari Gladh var att hon uttalat kritik offentligt om sin och kollegornas arbetsförhållanden.

"Härmed meddelas att Mari Gladh en varning för sina uttalande i media...", står det i varningen och i uppsägningen att:

"Trots tydliga direktiv från både arbetsgivare och Skyddsombud på Transportarbetarförbundet så har den anställde gått ut till media utan någons tillstånd".

– Vansinnigt att jag fått sparken för att jag yttrat mig i media om dålig arbetsmiljö och hög arbetsbelastning. Hur ska någon annan någonsin våga säga något i ämnet när man bevisligen blir av med jobbet, kommenterar Mari Gladh. 

Hon har nu gjort sin sista arbetsdag på Biltöjsen AB.

Jesper Grytting, hur tänkte du när du skrev uppsägningen?

- Jag tänker inte diskutera i det i media. Vi håller det internt, svarar han.

Men menar du som arbetsgivare att man kan säga upp folk för att de "går till media"?

- Jag väljer att inte kommentera.

Har du något att säga om denna historia?

- Vi har klara direktiv hur kommunikationen ut från projektet ska gå till.

En sak är företagshemligheter, och givetvis finns tystnadsplikt när det gäller de som provtas, men att kritisera arbetsförhållanden är väl knappast förbjudet?

– Det finns inget förbud, men man går inte till media. Man går till chefen först och facket om man inte får gehör.

Det kan man förstås tycka, men om det ändå sker, är det grund för uppsägning?

- Vi har pratat klart, säger Jesper Grytting.

Dock återkommer han senare med beskedet att han "dragit tillbaka varningen" med argumentet att den var felaktigt formulerad. Till vilken effekt framgår inte, eftersom han samtidigt säger att uppsägningen kvarstår.

Thomas Gahnström, ombudsman för Transportarbetarförbundet på Gotland, där Mari Gladh är medlem, säger att anställda har lojalitet mot arbetsgivaren att tänka på.

– Men i det här fallet handlar det inte om att hon skulle ha svärtat ner företaget hon arbetar åt.

Han säger att facket nyligen deltagit i en skyddsrond och att man tryckt på för att personalen ska få vinterkläder och fler värmelampor i de mobila provtagningsstationerna, vilket han förutsätter nu har skett.

Om medlemmen Maris uppsägning säger han:

– Det är svårt att agera, eftersom hon har skrivit på uppsägningen och inte har begärt någon förhandling.

Anställningarna för PCR-provtagarna på Gotland är inte tills vidare, vilket ligger i sakens natur, då ingen kan säga säkert hur länge behovet finns. Uppsägningstiden är fjorton dagar.

Saklig kritik tillåten

Privatanställda har kritikrätt. Flera domar i Arbetsdomstolen anger att kritiken ska vara sakligt korrekt – eller att man haft skäl att tro det. Syftet får inte vara att skada arbetsgivarens verksamhet och den som för fram kritik ska först ha försökt komma till rätt med missförhållanden. I det här fallet gjorde Mari Gladh en egen utvärdering redan i september, där hennes synpunkter framfördes. Hennes uttalanden pekade inte ut någon specifikt ansvarig – i en kedja med flera parter involverade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!