Att årets höstmarknader ställs in drabbar både arrangörer och knallar. I Hemse drar torgdagen varje år in mellan 40 000 och 50 000 kronor till Sudrets hockey club som är en av arrangörerna. De förlorade intäkterna slår hårt mot klubben som har drygt 170 aktiva spelare i åldrarna 4 till 60 år.
– Pengarna går till hockeyspelarna, i första hand till resor, säger Fredrik Melin, sportchef för Sudrets HC och före detta marknadsgeneral för Hemse stortorgdag.
På grund av corona-restriktionerna spelas matcherna numera dessutom utan publik vilket gör att intäkter både från inträde och kioskförsäljning uteblir.
Förutom resor skulle pengarna från årets torgdag i Hemse även ha gått till inköp av hockeymaterial och restaurering av ett gym.
– Alla skulle ha fått del av pengarna men vi hoppas på sponsorerna och på att ishallen får öppna snart igen, säger Fredrik Melin.
Kräklingbo marknad har arrangerats sedan 1883 och i år blir första gången sedan dess som marknaden inte kommer att hållas.
– Inte ens i krigstid har marknaden ställts in, säger marknadsgeneralen Helena Levin.
Intäkterna från marknaden går vanligtvis till bygdegården.
– Vi förlorar ganska mycket pengar, det vi har fått in från marknaden har gått till renovering och underhåll, nu har vi bara pengar till elräkningen, säger Helena Levin.
Dock har bygdegårdsföreningen fått in lite pengar från uthyrning av ställplatser för husbilar samt genom stöd från regionen.
– Vi har fått ett bidrag från regionen så att vi ska klara oss utan intäkter från marknaden, säger Helena Levin.
Pandemin och de inställda marknaderna drabbar även försäljarna.
– Vi har varit på marknaderna i 36 år och vi har varit på varenda gotländsk marknad, säger Peter Gudinge, grundare till Gutebollen.
Gutebollen har bageri i Källunge där de tillverkar ett 70-tal olika sorters bakverk, bland annat kokosbollar.
Under våren fick pandemin allvarliga konsekvenser för det lilla bageriet.
– I våras var det väldigt darrigt, då sov man inte på nätterna, säger Peter Gudinge.
I början av pandemin sjönk försäljningen drastiskt i både de butiker och de kaféer som Gutebollen levererar sina bakverk till. Företaget tvingades även ta bort en tjänst.
– Vi jobbar på en man mindre, nu är vi fyra, säger Peter Gudinge.
Nu uteblir även försäljningen på höstmarknaderna.
– Vi drabbas dels ekonomiskt men framför allt är det mötet med kunderna som går förlorat. Det är en tråkig tid, säger Peter Gudinge.
Även knallen Fredrik Boiso, som driver företaget Mandelmannen AB, har drabbats hårt av restriktionerna på grund av pandemin. Förutom på de gotländska marknaderna säljer hans företag brända mandlar och churros på marknader och festivaler runt om i hela Sverige.
– Hela min säsong är inställd, vi har inte varit på ett enda evenemang sedan första advent förra året, säger Fredrik Boiso.
Han driver företaget tillsammans med sin fru och de brukar ha ett flertal anställda.
– När det är som mest har vi 30 ungdomar som jobbar hos oss. I år har vi fått tacka nej till alla som sökt sommarjobb, säger han.
Fredrik Boiso och hans fru är nu permitterade från sina tjänster i företaget Mandelmannen. Men flera månaders utbetalningar av ersättning har uteblivit och Fredrik Boiso är nu rädd att bolaget ska tvingas i konkurs.
– Vi var de första som fick stänga och de sista som kan öppna igen. Vi lever på att folk samlas och har roligt, säger han.