Solnedgångarna är ju även under normala förhållanden ofta sevärda från gotländsk horisont. De senaste dagarna har de blivit mer ödesmättade med rött och rödorange som dominerande färger.
– Är det en väldigt röd himmel efter solnedgång är det ett tydligt tecken på smuts, säger Joakim Langer, forskare inom luftmiljö.
Den rödaktiga färgen beror på att solljuset reflekteras i rökpartiklarna i luften. Och dessa kan ha färdats långt.
– Partiklar från bränderna i Kalifornien kan ta sig hela vägen till Europa. De syns på satellitbilder, instrument kan detektera partiklarna och även klassificera dem som sotpartiklar från bränder.
Men Joakim Langer framhåller att liknande partiklar även kan komma från annat håll.
– Det finns även omfattande bränder i norra Portugal varifrån partiklar under de senaste dagarna gått upp mot norra Europa så det blir en blandning.
Vindriktningen är avgörande varifrån partiklarna här kommer ifrån.
– Generellt sett blåser vinden från väster till öster från USA och hit. Det brinner mycket i Sibirien sommartid men det drabbar sällan oss eftersom det blåser åt andra hållet, bort från oss, framhåller Joakim Langer.
Men partiklar som påverkar luften kan komma från andra källor än stora bränder. Stoft från Sahara består av partiklar från omfattande sandstormar i Nordafrika. I vissa fall även kan de även orsaka nedfall som färgar exempelvis snö gul.
Och många minns säkert ett helt annat utsläpp i atmosfären, den isländska vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott 2010 vars askmoln orsakade omfattande flygstörningar i Europa.
Varför påverkas inte flygtrafiken av brandpartiklarna?
– Partiklar från bränderna är ett mindre problem. De från vulkanutbrott är mer aggressiva partiklar som består av mineraler som smälter på turbinbladen så det blir problem, de är mycket farligare. De som nu finns här är mer som fuktiga droppar och inte lika farliga för flyget, framhåller Joakim Langer.
Vad händer slutligen med brandpartiklarna?
– De är ganska högt upp, på 5-10 kilometers höjd. De sprids successivt ut och tvättas ur med nederbörd.
Hur länge sotpartiklar kan komma hit beror helt på bränderna och väderleken. Joakim Langer:
– Så länge bränderna fortsätter kommer det att fortsätta komma partiklar. Men det kommer och går lite grann, det måste vara hela sekvenser, att vindarna och lågtrycken ligger på rätt sätt.