Julkalendern blev exklusivt gotländskt brädspel

Regionen har slagit sig samman med Campus Gotland och skaparna av julkalendern för att stärka spelkulturen för barn och unga på Gotland.

Paola Ciliberto, chef för kulturenheten på Region Gotland, och Jakob Berglund Rogert, studierektor på spelutbildningen på Campus Gotland, med ett av totalt femtio exemplar av spelet.

Paola Ciliberto, chef för kulturenheten på Region Gotland, och Jakob Berglund Rogert, studierektor på spelutbildningen på Campus Gotland, med ett av totalt femtio exemplar av spelet.

Foto: Jakob Hallingberg Romin

Nyheter2023-12-22 19:30

Förra årets julkalender "Kronprinsen som försvann" har blivit ett gotländsk brädspel. Produkten är ett samarbete mellan Region Gotland, produktionsbolaget Baluba och spelutbildningen på Uppsala universitet Campus Gotland. 

Men spelet, som heter "Gyllencronas hjältar", finns inte att tillgå i någon spelbutik, trots det lyckliga sammanträffandet med årets julklapp. 

– Almedalsbiblioteket har fem exemplar, sedan har alla ungdomsgårdarna också ett spel, även BUP och barnmottagningen, säger Paola Ciliberto, chef för kulturenheten på Region Gotland. 

Gränsen har dock inte dragits där, för det finns femtio upplagor av spelet till godo. Paola Ciliberto uppmanar kommunala verksamheter att höra av sig om de vill ha ett exemplar, samt att nyfikna elever ska mana på skolan att skaffa det. 

Däremot går det inte att köpa spelet, eftersom spelet baseras på SVT:s julkalender och därför faller inom regelverket för public service. 

undefined
I brädspelet finns det fem olika spelpjäser att spela med.

Spelet utvecklades av studenterna Frida Björnfot och Mette Christiansen tillsammans med studierektorn Jakob Berglund Rogert, alla på Uppsala universitet Campus Gotland. 

Det hela började med att Paola Ciliberto, i syfte att stärka spelkulturen för barn och unga, sonderade terrängen. 

– Jag ställde frågan till Baluba som sa ja, och som varit väldigt generösa med sitt universum. Det är väldigt avgörande för att göra ett sånt här samarbete, säger Paola Ciliberto och hänvisar till att produktionsbolaget skapat serien och dess värld och karaktärer. 

Paola Ciliberto ställde sedan frågan till Jakob Berglund Rogert som också svarade ja. 

– Efter vissa påtryckningar, säger han och skrattar. 

Han tillägger: 

– Det är ett drömprojekt men det tar resurser, så jag var noga med att höra med alla parter innan för att se om det skulle gå. 

undefined
Vissa karaktärer är välbekanta från julkalendern.

Spelet går ut på att två till fem spelare ska hjälpas åt att hitta den kidnappade drottningen innan den ondskefulla Hertiginnan lyckas ta över kungariket. Det görs genom att undvika hertiginnans vakter och att hitta ledtrådar i en fiktiv stad, som självklart påminner en del om inspelningsstaden. Valutan i fråga är potatis, och det mer exklusiva potatismos. 

Innan spelet nu landat i flertalet kommunala verksamheter har det testats, bland annat på Gotland Game Conference. 

– Det var en ung herre som var eld och lågor över att han precis räddat sin mamma och pappa ur fängelsehålan, det gjorde hans spelkonferens, säger Jakob Berglund Rogert och skrattar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!