Sporten har tagit världen med storm, och även på Gotland har sporten växt explosionsartat med fler än 60 banor runt om på ön. Ofta kommer stormar med sin beskärda del problem och så även i detta fall.
På flera håll har grannar klagat över skrik och oväsen från banorna. P4 Gotland rapporterade tidigare i somras om olägenheter vid banorna i Gnisvärd, men problemen finns på många fler ställen.
Anette Johansson är granne till padelbanorna vid rackethallen i Visby, och hon har fått nog av att höra svordomar och könsord från spelarna.
– Det finns inga ordningsregler känns det som. Jag har inget emot sporten, det är sättet, säger hon.
Anette Johansson har bott nära intill rackethallen i ett och ett halvt år och menar att skriken, svordomarna och könsorden blivit fler och fler. Hon har själv spelat tennis och kan inte förstå varför padel avviker så mycket från den traditionella racketsporten.
– I alla sporter har man regler för hur man ska bete sig. Men på padelbanan kan det hagla könsord i två timmar, säger Anette Johansson.
På grund av spelarnas språk har hon blivit tvungen att förklara ord som är långt ifrån rumsrena för sin sjuåriga dotter då hon frågat vad spelarna säger.
När GT besöker en av padelbanorna vid rackethallen pågår en träning ledd av Per Norrby från Visby TK. En av deltagarna, Karolina Lyngstad, säger att hon hoppas att sporten kan bli av med stämpeln.
– Det är en sport som alla kan behärska på någon nivå. Det är det som gör den bra. Men det är oroväckande att folk inte verkar tycka att skrik och könsord är ett problem, säger hon.
Ämnet har debatterats inom sporten. I våras vittnade en skribent på hemsidan Padelfeber.se om opassande beteende i den lokala hallen såväl som från elitspelare.
– Det är inte alls bra. På lång sikt är det skadligt för sporten, säger Per Norrby.
– Vi vill absolut inte ha en dålig relation med grannarna.
Han vill poängtera att det är ett snabbt spel där starka känslor lätt kan uppstå. Spelare missar bollar på grund av egna misstag oftare än de blir utspelade av motståndaren, något han tror kan vara en anledning till ilskan.
– Man blir arg på sig själv helt enkelt, säger Per Norrby.
Att könsord och störande beteende inte hör hemma på planen håller Per Norrby med om:
– Vi som klubb ska göra vad vi kan för att minimera sånt beteende.