Köparen begärde omleverans av två fårskinnsfåtöljer och två pallar som levererades i mars 2019. Efter ungefär ett år märkte han en nyansförändring i fårskinnet, färgen hade blivit turkos. Kedjan hade hänvisat till information om hur möblerna ska hanteras och där framgår det inte något om att möbler i fårskinn kan komma att blekas.
Möbelkedjan motsatte sig kravet. Vid besiktning av fåtöljerna framgick att de placerats på en inglasad veranda i direkt solljus. Man hävdade att fårskinn är som textil, trä och läder känsligt för solljus och att det därför är brukligt i möbelbranschen att man avråder från att utsätta möbler för direkt solljus. Kunden borde agerat tidigare när skiftningarna började uppstå, menade företaget.
Reklamationsnämnden framhåller att säljaren ansvarar för fel som finns vid avlämnandet, även om felet visar sig senare. Det är köparen som ska bevisa att det är fel på varan och att felet fanns vid avlämnandet. Av utredningen framgår att kunden fått information om relevanta skötselråd för tygmöbler.
Nämnden anser inte att det är allmänt känt att fårskinnsmöbler på samma sätt som tygmöbler riskerar att ändra färg om de utsätts för solljus. Möbelföretaget har därför varit skyldigt att tydligt upplysa om detta. Men företaget har inte informerat om denna risk. Ansvaret för blekningen kan därför inte läggas på kunden trots att fåtöljerna placerats i direkt solljus. Därför har kunden rätt att få möblerna utbytta.