Totalt ska 150 nya medarbetare anställas inom Kustbevakningen.
– Det är en förstärkning längs hela kusten inklusive Gotland, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen.
Hur många av dessa tjänster som kommer att placeras på Gotland kan han inte svara på i nuläget.
– Utbildningen är 2,5 år och eftersom det ligger så långt fram i tiden går det inte att säga exakt var de kommer att hamna, säger Mattias Lindholm som dock gärna ser sökande från Gotland:
– Vi ser det som väldigt angeläget att även bosatta på Gotland får upp ögonen, säger han.
Kustbevakningen har under flera år larmat om personalbrist och enligt Mattias Lindholm har det varit svårt att rekrytera från Gotland.
För att fler ska kunna söka till Kustbevakningens egna grundutbildning har antagningskraven nu sänkts. De tidigare kraven på att ha studerat kursen Fartygsbefäl klass VII alternativt Maskinbefäl klass VII är nu borttagna, istället ingår de båda kurserna vid behov i Kustbevakningens egen utbildning.
– Vi erbjuder nu sjöfartsutbildningar som en del av grundutbildningen, säger Mattias Lindholm.
Varje år ska 24 nya aspiranter utbildas. De aspiranter som behöver läsa in en eller båda sjöfartsutbildningarna kommer att utbildas under två och ett halvt år på betald arbetstid. Utbildningen inleds med ett års studier med teori och praktik i Karlskrona. Där efter följer sex månaders praktik på en av Kustbevakningens 20 kuststationer. Efter praktiken får de som saknar sjöfartsutbildning även läsa in dessa.
– Vi på Kustbevakningen ställer höga krav på personlig lämplighet med förmåga att hantera myndighetsutövning. Att investera i våra blivande medarbetare genom att erbjuda ett mycket attraktivt utbildningspaket är ett effektivt sätt att öka vår förmåga, säger Therese Mattsson, generaldirektör Kustbevakningen i ett pressmeddelande.
Det var i december 2021 som beslutet togs om utökad anslagstilldelning till Kustbevakningen med 75 miljoner kronor. Det ökade anslaget möjliggör nu satsningen på att öka antalet medarbetare.
Kustbevakningen kombinerar miljöräddningstjänst till sjöss med sjöövervakning i form av kontroll, tillsyn och brottsbekämpning. Utöver kustbevakare i yttre tjänst, finns också behov på flera stabsfunktioner i land.
Av Kustbevakningens 20 stationer i landet ligger en i Slite. Det är även där som Kustbevakningens fartyg Triton har sin hemmahamn.