Kyrkorna i Norra Gotlands pastorat har låsts med omedelbar verkan efter flera fall av skadegörelse. Totalt berörs 25 kyrkor.
Natten till måndagen drabbades tre kyrkor, Lärbro, Tingstäde och Bro, av ovälkommet besök.
– I Lärbro har man fimpat i gästboken, och i Tingstäde har man ringt i klockorna klockan tio på kvällen, säger Martina Åkeson Wollbo.
Men värst drabbades Bro kyrka där någon eller några gått in och tömt två pulversläckare i kyrkorummet. Martina Åkeson Wollbo upptäckte detta på måndagsmorgonen och skickade ett meddelande till sina kollegor: "Jag sitter i Bro kyrka och gråter".
När GT pratar med henne på eftermiddagen är hon samlad, men fortfarande ledsen och besviken:
– Jag kan inte svara på om något blivit förstört, vi ska titta på detta tillsammans med vår länsantikvarie. Vi får titta över vad det blir för åtgärder. Det första vi har gjort är att sätta in avfuktare för att förhindra ytterligare skador, säger hon.
– Man har inte kunnat komma in i sakristian där vi förvarar dräkter och annat som kan vara känsligt. Men det finns ju andra saker, som mattor och sådant som kanske skänkts till kyrkan som tagit skada.
Det är inte första gången som kyrkor utsätts för skadegörelse. Bara i år har det varit ett 30-tal incidenter på norra Gotland. Detta trots att man anlitat en patrullerande bevakningsfirma. I juli stängdes kyrkorna i Hejnum, Bäl, Lokrume och Fole tillfälligt på grund av upprepade påhälsningar.
Att tvingas låsa kyrkorna är en åtgärd som hon tycker är tråkig, och därför har man efterlyst boende i socknarna som kan ställa upp och öppna kyrkorna på morgonen och låsa dem på kvällen. Och där har man redan fått visst gensvar.
– Det finns några som redan har hört av sig och vill ställa upp.
Men egentligen vill Martina Åkeson Wollbo inte ta till sådana åtgärder.
– Det är ett övergrepp på den öppenhet vi vill ha. Det finns människor som vill besöka kyrkorna och som nu drabbas av detta. Det är en bristande respekt.
Händelserna har polisanmälts. Fastighetschef Kenneth Mars Hardingz kommenterar:
– Det var ett tungt beslut att fatta. Vi har varit stolta över att ha kyrkorna öppna generösa tider, och vi vet att det betytt mycket för människor som kunnat söka sig till kyrkorna och finna en stunds ro. Det är också ett ständigt flöde av besökare som önskar se kulturarvet som nu stängs ute från spontana besök.