Lågtröskelboende som alternativ för bostadslösa utreds

Det finns ett behov av ett komplement till Birkagården. "Att hjälpa personer med långvariga hemlöshetsproblem är viktigt", säger Eva Nypelius (C).

Birkagården har sängplats för tolv män och fyra kvinnor.

Birkagården har sängplats för tolv män och fyra kvinnor.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Nyheter2022-01-26 19:48

I dag finns inget boendealternativ för hemlösa som inte kan få plats på Birkagården eller regionens egna boende. Under onsdagen beslutade regionstyrelsen därför att ge socialnämnden i uppdrag att utreda förutsättningarna för att skapa nya platser i ett härbärge, lågtröskelboende eller akutboende för personer som inte har möjlighet att få plats på Birkagården. Detta i enighet med en motion som lämnats in av oppositionsrådet Meit Fohlin (S).

Hemlösa personer med ett pågående missbruk under kvällar och nätter kan inte bo på beroendeenhetens korttidsboende då de kräver nykterhet och drogfrihet. Inte heller Birkagården är något alternativ för dessa personer nattetid då man behöver vara på plats innan klockan 21.30.

– Det här är en bra motion och det känns motiverat att utreda behovet och förutsättningarna för någon form av lågtröskelboende. Arbetet med att hjälpa personer med långvariga hemlöshetsproblem är viktigt och socialnämnden utreder också konceptet ”Bostad först”, säger Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande.

Från Beroendeenheten och Birkagården gör man en grov uppskattning att det i dagsläget rör sig om cirka 10-15 personer som är i behov av ett alternativt boende.

Även från akuten och psykiatrin uttrycks ett behov av utökat stöd kring den sociala situationen för personer med beroendeproblematik då de i dag har svårt att hänvisa personer med pågående beroendeproblematik vidare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!