Det gotländska näringslivet gick under tisdagen ut med att människor är välkomna till Gotland om de är friska, tar ansvar och håller avstånd. Reaktionerna blev många och flera människor kommenterade utspelet i sociala medier.
Region Gotland tog på tisdagskvällen del av intervjun och under onsdagen fick Helagotland.se träffa smittskyddsläkaren Maria Amér, regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) och regiondirektören Peter Lindvall för en längre intervju.
Vad säger ni om näringslivets budskap kring att "De tar ansvar för ett öppet Gotland"?
– Vi tar också ansvar för ett öppet Gotland. Vi vill välkomna alla besökare till Gotland. Men just nu har vi ett läge där man behöver tänka till en extra gång innan man åker någonstans, utifrån de restriktioner som finns. Gotland är öppet och kommer alltid vara öppet. Men just nu är det ett speciellt läge, säger Peter Lindvall.
Maria Amér är tydlig med att hon har en fortsatt dialog med Folkhälsomyndigheten om Gotlands särskilda utmaningar kring coronaviruset och besöksnäringens betydelse för Gotland.
– Hela frågan runt besöksnäringen är jätteviktig för Gotland. Just nu har vi ett läge där vi är skyldiga att följa det som FHM går ut med och där står fortsatt att vi ska undvika icke nödvändiga resor inom landet. FHM har varit tydliga med att de ska titta vidare på råden och anvisningarna, säger Maria Amér.
Anders Tegnell berättade på onsdagens presskonferens att besked om sommaren kommer den 3 juni.
– Att man valt att komma ut med det här i början av juni är för att det händer mycket saker varje vecka och det kommer ny information. Man har undersökningar på gång vad som gäller just nu och hur många som varit sjuka i covid-19. Den informationen tillsammans med hur pandemin fortsätter utvecklas och vilka regionala skillnader som vi har, det kommer ligga till grund för råden och anvisningarna som man går ut med i början av juni, säger Maria Amér.
Eva Nypelius säger att människor fortsatt ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och låta bli resor som inte är nödvändiga.
– Precis som vi sa i fredags är alla välkomna till Gotland, men just nu måste vi följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Sedan förstår jag att näringslivsorganisationerna går ut och agerar. Pratar man värdskap och ett öppet Gotland, så är det bra för gotlänningarna, men man måste följa FHM:s rekommendationer.
Vad tycker du om att man kan komma hit om man inte har symtom?
– Jag tänker fortfarande att det vi sa i fredags är vår ståndpunkt. Jag kan förstå att det är tufft att vara i besöksnäringen just nu, säger Eva Nypelius.
Peter Lindvall säger att även han har en förståelse för att näringslivet reagerar och att regionen fortsatt kommer ha ett nära samarbete med dem.
– Jag tycker att Nancy (Yussef, Företagarna på Gotlands ordförande) på ett väldigt nyanserat sätt beskrev att man välkomnar alla till Gotland, men behöver tänka till en extra gång. Så att man inte bidrar till att vi får ett ansträngt läge, framför allt inom hälso- och sjukvård.
– Vi har jobbat ihop med näringslivet sedan dag ett. 20 av de 35 åtgärderna som vi har fattat beslut om är särskilt riktade mot besöksnäringen. VI har jobbat ihop med näringslivet och vi kommer fortsatt jobba tillsammans med dem.
Ser ni näringslivets budskap som en signal på att det finns splittringar hur man ska agera kring coronaviruset?
– Jag tänker att vi har ett gemensamt intresse för Gotlands bästa. I grunden skiljer det inte så mycket mellan oss, men ibland får man tänka efter hur man uttrycker det här. Vi har ett öppet Gotland, och vi välkomnar alla. Men just nu måste man tänka efter om det är nödvändigt, säger Eva Nypelius.
Regiondirektören Peter Lindvall säger att han själv har det tufft vissa dagar och att man i många stunder får en större insikt i hur drabbade näringar har det.
– Du frågar om det finns en splittring. Men jag ser framför mig att vi har ett läge där människor är oroliga och är frustrerade av flera olika skäl. Jag känner själv den här corona-depressionen, den faller över en ibland. Det känns ibland uppgivet och ibland hoppfullt, säger Peter Lindvall.
– Nu har vi en näring som omsätter väldigt mycket pengar och många människor. Det är livsöden vi pratar om och det måste man väga in. Det är mycket frustration och desperation. Där vill vi hjälpas åt och minska det.
Eva Nypelius säger att många hoppas på mer stöd från staten och att det stöd som man hittills gett inte berör flera av de drabbade företagen på Gotland.
– Det finns en frustration över många åtgärder som man gjort för näringslivet, det som vi har gjort och det som staten har gjort. Det träffar inte rätt i det gotländska näringslivet eftersom strukturen här är på ett annat sätt. Företagen börjar tjäna pengar i maj till augusti och det man tjänar då ska sedan räcka året runt. Om man får ett omställningsstöd som är baserat på mars och april, då träffar det inte riktigt rätt här, säger Eva Nypelius.
– Där behöver vi gemensamt agera och ge bilden av hur pandemin påverkar det gotländska näringslivet. I grunden handlar det om att minska smittspridningen och ha en trygg utveckling.
Har ni fått några signaler på ett särskilt Gotlands-stöd?
– Nej, vi har inte fått några signaler alls kring något sådant, säger Eva Nypelius.
Smittskyddsläkaren Maria Amér betonar under intervjun att människor fortsatt måste ansvar för att minska smittspridningen. Myndigheterna har sett en tendens hos svenskarna att man inte följer rekommendationerna lika bra som tidigare.
– Vi måste hålla i de här råden, även om vi ser en minskning i Stockholm och de regioner som har flest sjuka, så är faran inte över. Råden gäller fortsatt för att det ska vara tryggt och att man någon gång ska kunna gå mot ett mer öppet samhälle.
Maria Amér säger att det nya coronaviruset hela tiden utvecklas och att man lär sig nya saker.
– Det är återigen värt att upprepa att det är ett nytt virus och vi har ingen erfarenhet från tidigare coronapandemier. Vi behöver vara ödmjuka kring det, säger hon.
Peter Lindvall säger att man på Gotland varit framgångsrika att hålla den flacka kurvan. Ett uttryck som vi känner till väl från Folkhälsomyndighetens presskonferenser.
– Men vi ser samtidigt konsekvenserna av viruset, det är snart 4 000 avlidna i Sverige och det är inte över på långa vägar.
Maria Amér passar även på att ge beröm till de personer som varit smittade med coronaviruset.
– De har tagit ett enormt stort ansvar för att inte föra smittan vidare. Det betyder att vi brutit många smittkedjor.
Folkhälsomyndigheten har redovisat statistik kring sjuka i Sverige och i större regioner. Men de har tidigare sagt att det kan vara svårt att presentera statistik som stämmer överens kring läget i de mindre regionerna.
– All statistik för Gotland är väldigt vansklig och ett enstaka fall kan slå väldigt mycket. Det är svårt att räkna.
Hur kan det här påverka reserestriktionerna som kommer från Folkhälsomyndigheten?
– Då kommer FHM:s undersökningar kring hur många som varit och är smittade på Gotland spela roll. Då kan man se mer vilka regionala olikheter som finns.
Hur tänker ni inför den här dagen då nya restriktioner för sommaren ska meddelas?
– Att man har dubbla planer med möjlighet att avboka. Man får drömma om hur man vill göra och så får man möjlighet att backa om de inte blir möjligt utifrån hur restriktionerna kommer se ut. Vi kan inte förutspå vilka restriktioner som kommer att gälla framöver, säger Maria Amér.
Eva Nypelius säger att man ska vara inställd på en annorlunda sommar.
– Oavsett hur det blir, så måste man vara inställd på att det blir en annorlunda sommar. Många i näringslivet och enskilda tar ett stort ansvar utifrån att man ställer om och tar ansvar utifrån restriktionerna för att det ska vara tryggt för alla ute i samhället.
Region Gotland arbetar kring två parallella spår, ett där restriktionerna är som nu, ett där de lättar.
– Man ska komma ihåg att även om det blir lättare restriktioner är det viktigt med eget ansvar och att man ska kunna äta, bo och leva tryggt. Vi ska inte bara vara Sveriges starkaste platsvarumärke, utan att vi ska vara Sveriges tryggaste platsvarumärke, säger Peter Lindvall.
– Även om det blir lättare restriktioner måste vi tänka till ordentligt både från regionen och näringslivet, så att vi gör det här klokt.
Många människor skriver om att det kanske skulle vara möjligt att i sommar sätta upp ett fältsjukhus på Gotland. Vad säger ni om det?
– Om man ponerar att man kan få fram ett fältsjukhus så ska det finns respiratorer, vårdplatser och personal. Den IVA-personal som finns i Sverige är redan anställd i en verksamhet på en annan ort och där har man jobbat hårt i drabbade regioner. Förhoppningsvis får vi ett lugnare läge i sommar och att de får den semestern som de förtjänar. Det finns inte en personalreserv för att starta igång ett fältsjukhus till på någon annan ort, säger Maria Amér.
– Sverige har varit framgångsrikt i att kunna skala upp och ha IVA-platser för att ha en liten marginal till maxtaket för alla som behövt IVA-vård under den här tiden. Våra IVA-platser är även medräknade i den nationella kapaciteten.
Det är även många som frågar om man kan flytta personer med flyg eller helikopter till sommaren?
– Om man blir sjuk i covid-19 och platserna inte räcker, då får man ta hjälp av ambulansflyg eller helikopter. Men att flytta någon som är svårt sjuk är en medicinsk risk och när man ligger på intensivvården har man inte så stora marginaler. Då ska det undvikas om det inte är nödvändigt.
Har ni något att tillägga kring coronaviruset?
– Tvätta händerna! säger Peter Lindvall.
– Håll avstånd! säger Eva Nypelius.
– Var ute och njut av våren, avslutar Maria Amér.