Vinden viner och vågorna är i uppror på Tofta strand en onsdagskväll i augusti. Om en stund ska 19 ungdomar ge sig ut i havet för att träna på det de gillar allra mest – livräddning. Under en veckas tid ger Svenska Livräddningssällskapet ungdomarna möjlighet att utveckla sina kunskaper inom sporten.
– Själva sporten kommer ju från livräddningen från början, de grenar vi övar på är tagna ur ett humanitärt syfte att rädda liv, säger förbundskapten Jonas Hagberg.
Svenska Livräddningssällskapet är en ideell organisation som verkar för att trygga säkerheten vid Sveriges stränder och isar. De arbetar inom tre områden: Simkunnighet, livräddning och säkerhet. I Sverige drunknar varje år runt 440 personer och organisationens vision är att det ska vara noll.
Det var i Australien som sporten föddes och växte fram från livräddningen. De olika grenarna utvecklades för att livräddarna skulle bli starkare och kunna agera mer effektivt vid en nödsituation. Därför är sporten indelad i två delar: Simning men också bevakning. Ungdomarna får lära sig att patrullera och agera i ett förebyggande syfte genom att informera de badande på stranden och hålla koll. Uppe i vakttornet har de en god syn över hela stranden. Det är via Walkie-talkies mellan de patrullerande på stranden, och de i vakttornet som all kommunikation sker. Det gör det möjligt att snabbt kunna agera när det väl gäller.
Jonas Hagberg är förbundskapten och är tillsammans med två andra ledare med och arrangerar livräddningslägret. Han är också med och scoutar ungdomar till landslaget. Det handlar om att se deras talanger och uppmuntra dem till att utvecklas, genom att bland annat bjuda in dem till lägret i Tofta.
– Det är ungdomar från hela landet här och över hälften är uttagna till EM nu i augusti. Det blir en fin gemenskap och det är många återkommande varje år, säger han.
Emilia Widing Skyum är en av de som är uttagna till junior-EM i Polen i augusti. Det är hennes andra år på lägret.
Hur ser en vanlig dag ut här på lägret?
– Vi har morgonträning innan frukost, det är lite olika alla dagar men många dagar har vi tränat i havet. På dagen har vi fria pass, då kan man låna en av tränarna och springa lite med dem, eller ta en bräda och paddla ut. På kvällen har vi alltid kvällsträning, säger hon.
Det är tredje året som Tofta har detta konceptet, innan dess var lägret i Tylösand i Halmstad. För att vara med behöver du vara medlem i Svenska Livräddningssällskapet. De flesta har en bakgrund som simmare, eller att deras föräldrar en gång varit livräddare.
Max- och Hugo Törngren är två gotländska bröder som har sin bakgrund i ”nippers”, vilket är det internationella begreppet för barn och ungdomar som tränar och tävlar i livräddning. Deras mamma brukade vara livräddare och på så sätt blev de inspirerade till att själva gå i samma fotspår. Hugo Törngren är yngst på lägret med sina tretton år.
– Det känns bra att kunna hjälpa andra och jag kan absolut tänka mig att jobba som livräddare i framtiden, säger han.
Max Törngren tycker att det bästa med livräddningen är att vara närvarande här och nu.
– Du är alltid i nuet och det finns alltid något att göra, säger han.
Det har blivit dags för ungdomarna att göra den sista delen på kvällsträningen – Tubrescue. En simmar ut och agerar offer, en räddare simmar ut med räddningstorped och fenor. Räddaren bogserar offret hem till land och till sist drar två räddare upp offret på land. De som är snabbast vinner.
– Charmen med livräddning är att det är sån stor bredd på de som är det. Du kan vara överläkare eller bilmekaniker, alla har en viktig kompetens med sig, säger Jonas Hagberg.