Makar döms för grov fridskränkning av dottern

Dottern tog på ett sent stadium tillbaka sina uppgifter men rätten menar att hon sannolikt utsatts för påtryckningar.

Gotlands tingsrätt har dömt två föräldrar för grov fridskränkning av dottern.

Gotlands tingsrätt har dömt två föräldrar för grov fridskränkning av dottern.

Foto: Arkivfoto

Nyheter2020-07-16 20:05

Dottern har enligt domen utsatts för slag vid ett stort antal tillfällen. Det har skett i en Visbylägenhet mellan den 1 januari 2019 och den 14 juni i år. 

Modern har slagit dottern med handen och med en toffel/sko i ansiktet, huvudet och på överkroppen. Vid hälften av tillfällena har fadern funnits med och slagit dottern på samma sätt.

Enligt vad dottern uppgav i polisförhör har de återkommande kontrollerat hennes mobil och sagt att hon är en dålig dotter som förstör deras rykte. Den 11 juli begärde hon att bli hörd på nytt och tog då tillbaka det mesta. Det enda som förekommit var nu att mamman örfilat henne någon gång medan pappan inte gjort något. 

Båda föräldrarna förnekade brott. Fadern menade att dottern måste ha blivit hjärntvättad av en tidigare inneboende hos familjen. Modern förmodade att dottern hittat på sin historia för att slippa gå i sommarskola.

Tingsrätten menar i sina domskäl att dottern är trovärdig i de två första förhören. Utan minsta tvivel kan det fastslås att brott i någon form har förekommit vid ett större antal tillfällen. I det tredje förhöret menar rätten att det är högst sannolikt att hon varit utsatt för påtryckningar av något slag. Därför styrker det tvärtom vad hon uppgivit i de två första förhören.

Föräldrarnas kategoriska förnekanden menar man inte minskar tilltron till den övriga utredningen. De döms till vardera villkorlig dom med 200 timmars samhällstjänst vilket motsvarar nio månaders fängelse. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!