Efter Sveriges gymnasieskolor stängdes i slutet av mars har elever inte längre haft tillgång till skollunch. Sedan den 14 april har Gotlands gymnasieelever fått möjligheten att hämta ut lunch från restauranger över hela ön. Initiativet ska hjälpa familjer som har svårt att klara av den extra kostnaden som den uteblivna skollunchen bidrar med.
Men också hjälpa restauranger som tappat kunder på grund av coronakrisen. I nuläget har 57 restauranger i Visby, och 18 utanför, anmält sig som deltagare i initiativet.
Men det är ett inte helt okomplicerat initiativ ur smittspridningssynpunkt. Flera elever berättar att det är vanligt att luncherna spenderas tillsammans, och långt ifrån alltid med det av Folkhälsomyndigheten rekommenderade avståndet.
— Kompisgäng är nog definitivt vanligast. Jag skulle inte få för mig att åka hit själv, säger en elev på Wisbygymnasiet.
— Jag tycker att det känns rätt onödigt att först skicka hem alla från skolan och sen låta alla samlas på samma ställe ändå, fortsätter hon sedan.
En annan elev säger att restaurangmaten är en bidragande faktor till att han träffar sina vänner över lunchrasterna
— När vi sitter så här och käkar då tänjer man alltid lite på gränserna, drar lite från lektionen tidigare. Om det bara skulle vara skolmat hade man inte haft samma driv till att missa lektionerna lite, säger han och får medhåll från en klasskamrat.
Regionstyrelsens vice ordförande, Jesper Skalberg Karlsson (M), var med och presenterade förslaget för knappt en månad sedan. Han anser inte att det behövs någon extra tillsyn av vare sig elever eller de restauranger som eleverna kan välja att gå till.
— Jag ser inte att det behövs några särskilda regler för att eleverna hämtar mat. De följer samma riktlinjer som vi andra, håller avstånd i kön och sitter inte tätt tillsammans.
Maria Amér, smittskyddsläkare på Visby lasarett, ser heller inga problem med luncherbjudandet. Hon förutsätter att de restauranger som erbjuder luncherna har tagit del av de gällande direktiven och ser till att distanseringen hålls. Hon poängterar också att hög- och gymnasieskolorna stängdes för att dessa ofta bidrar till resor mellan orter.
En elev från naturvetenskapsprogrammet på Wisbygymnasiet, som nyttjade luncherbjudandet tillsammans med vänner, säger att det faktum att maten är från restauranger gör att hon känner ett större driv att ta sig in till Visby.
— Jag bor tio minuter utanför Visby, jag hade inte tyckt att det hade varit värt att åka in om det hade varit skolmat. Då hade det varit lättare att stanna hemma och laga själv.
Björn Olsen är professor i infektionsmedicin och forskar på antimikrobiell resistens och immunologi vid Uppsala universitet. Han säger att en större rörelse av en grupp som var tänkt att vara socialt distanserad kan bidra till en ökad smittorisk.
— Det är inte barn det handlar om, det är unga vuxna. De kan mycket väl hålla igång smittkedjan. De känner sig odödliga så det är ju inga problem för dem tycker de. Problemet är att de kan ta med sig den till andra. Om syftet var gott så tror jag att effekten kan bli tyvärr mindre bra, säger Björn Olsen.
— Det är viktigt med tydlighet och signaler under sådana här händelser. Det här ger fel signal tycker jag, fortsätter han.