Riksantikvarieämbetet (RAÄ) har nu avgjort myntfrågan. "Fyndet har bedömts vara en kopia" fastslår man i sitt beslut att inte lösa in myntet. Något som innebär att upphittaren, Jonas Johansson, Djupbrunna, Hogrän, inte får någon ersättning men får behålla det.
Det hittades 2018 under trädgårdsarbete. Länsstyrelsen fick del av fyndet och bad RAÄ att bedöma om staten skulle lösa in fyndet. Myntet har sedan granskats av flera numismatiker som varit delade i sin bedömning. Men RAÄ fastslår efter sin granskning myntet som en modern kopia av flera orsaker.
Den numismatiska forskningsgruppen vid Stockholms universitet och länsstyrelsen lät göra varsin metallanalys av myntet. Resultaten blev inte identiska men båda visade över 70 procent tenn i myntet. Den höga tennhalten bekräftade att myntet inte är äkta.
Tenn är en mjuk metall som legeras med andra för att blir mer stabilt. Under 800-talet skedde dessutom handeln med silver. Värdet av ett mynt var baserat på vikten och halten ädelmetall. Det Hogränska myntet väger bara 1,3 gram och innehåller ingen ädelmetall, framhåller RAÄ.
Dessutom är myntet exakt cirkelrunt och inte klippt utan utstansat, mynt från tiden är handklippta. Det har inte heller några märken efter dåtidens silvertest, rispning med knivsudd. Med all sannolikhet handlar det därför om en modern kopia, fastslår RAÄ.