Så mycket betyder besöksnäringen för Gotlands ekonomi

Efter GT:s granskning i somras om hur mycket besöksnäringen egentligen kostar och ger Gotland har Gotlands förenade besöksnäring nu beställt en rapport i frågan.

Frida Ganshed, GFB, är glad att någon gjort en oberoende granskning av besöksnäringens betydelse för Gotland.

Frida Ganshed, GFB, är glad att någon gjort en oberoende granskning av besöksnäringens betydelse för Gotland.

Foto: Montage: Edvin Högdal, pressbild

Gotland2021-12-24 07:01

”Alla på Gotland har miljoner skäl att känna stolthet i dag.” Med de orden inledde Gotlands förenade besöksnäring, GFB, sin insändare om hur mycket pengar besöksnäringen bidrar med till det gotländska samhället. Och hur mycket det kostar. Frågor som GT tidigare sökt men inte fått svar på då det ansetts vara för svårt att räkna på.

Men nu har GFB beställt en oberoende analys av teknikkonsultföretaget WSP, som visar på ett överskott om cirka 130 miljoner kronor som turisterna genererar.

Undersökningen som gjordes på sex veckor innefattar ”en sammanställning av statistik, olika statistiska beräkningar samt kvalitativa intervjuer med representanter från besöksnäringen och offentliga aktörer på Gotland”. 

Dock har bara tre personer intervjuats, varav två inom privat verksamhet och en inom offentlig verksamhet. Enligt rapporten anser samtliga tre intervjuade att "besöksnäringen är en av de största näringarna på Gotland", trots att den enligt undersökningen bara utgör en väldigt liten del.

Frida Ganshed är verksamhetsledare vid GFB som beställt undersökningen:

– Jag är glad att någon gjort en oberoende granskning av turismen på Gotland. Siffrorna är tillförlitliga även om det definitivt inte är några glädjesiffror, snarare tvärtom.

Enligt rapporten genererar turismen 157 miljoner kronor i intäkter till kommunen, samtidigt som den kostar 27 miljoner kronor. Den i särklass största intäktsposten är skatteintäkter från direkt och indirekt sysselsatta inom turistbranscherna, som i beräkningarna uppgår till cirka 1 200. Men det man inte räknar med är hur många av dessa som faktiskt betalar skatt på Gotland, vilket enligt GFB:s egna tidigare beräkningar är cirka hälften av de som arbetar inom besöksnäringen.

Här tycker dock Frida Ganshed att siffrorna är lågt räknade.

– De utgår från att bara 25 procent av de som jobbar inom hotell och restaurang jobbar med turism. På samma sätt utgår de från att var fjärde besökare på hotell och restaurang är turist. Det är ett nationellt mätsätt, men vi på GFB tror att den här siffran är högre för Gotland.

Men det är fler saker i rapporten som det verkar vara lite sisådär med. Förutom att man inte verkar ta hänsyn till hur många som faktiskt skattar på Gotland så finns det flera poster på utgiftssidan som helt enkelt saknas. Bland annat anser både Region Gotland och WSP att turismen inte genererar några kostnader för vatten- och avlopp, då det är ett avgiftsbaserat system som ska gå plus minus noll och som betalas av abonnenterna, inte skattebetalarna. 

– Det är verkligen ingen fullständig rapport om man ska dra någon slutsats, men det här är en antagen metod att mäta. Vi ser siffrorna som ett slags minsta räknesätt på vad besöksnäringen bidrar med. Och vi beställde den för att få fakta på bordet.

Enligt rapporten bidrar besöksnäringen med blott 3,2 procent till den gotländska bruttoregionalprodukten, BRP. Alltså långt ifrån att vara en av öns största näringar.

Det är väl inte särskilt mycket?

– Det är svårt att bedöma. Siffrorna är lägre än vi väntat oss, och styrelsen i GFB bedömer att den siffran är i underkant.

Ni säger hela tiden att besöksnäringen är så stor och så viktig för Gotland, men är den verkligen det? 

– Så kan man ju se det. Man kan också se det som att vi har en väldigt stor offentlig sektor på Gotland.

GT har utan framgång sökt WSP som gjort rapporten.

Besöksnäringens betydelse

Enligt rapporten får Gotland ett normalt år nästan en miljon besökare, vilket genererar en omsättning för företagen på 2,3 miljarder kronor. Dessutom bidrar turisterna även till en sysselsättning på 1 200 personer i genomsnitt under året.

På kostnadssidan framgår bland annat att besöksnäringarna på Gotland genererar omkring 110 000 ton växthusgaser per år. Detta är mer än dubbelt så mycket som genomsnittet för mindre städer/tätorter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!