Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) menar att det finns både plus och minus med att Gotland har bland de högsta bostadspriserna i landet.
– Det visar att Gotland är attraktivt, och det vill vi vara. Samtidigt ser vi ett behov av att bygga mer bostäder. Vi har gett tydliga ägardirektiv till Gotlandshem att bygga 500 lägenheter och på platser utanför Visby. Det byggs mycket men marknaden mättas inte.
Gällande enskilda fastigheter på landsbygden ser Nypelius hellre iordninggjorda hus som står tomma en del av året än nedgångna kåkar som ingen bor i alls.
– För 15-20 år sedan såg man fler förfallna hus, och det är ingen attraktiv bild. Att folk har råd att rusta upp hus är positivt för det ger jobb och sysselsättning på Gotland. Men vi behöver också fundera på att även de yngre familjerna ska ha råd att bo här.
Regionen kan inte påverka vad köpare får betala för en fastighet. Vad de styrande kan göra är att öppna för att ombilda skog och odlingsmark till tomter för bostäder och ha ett smidigt planarbete.
– Många gånger är det inte dyrare att bygga sitt eget hus än att köpa ett färdigt. Folk som har mark behöver då fundera på om den kan styckas av för bostäder. Sedan har regionen under många år legat efter i planarbetet och har inte färdiga planer liggande på hög som tillåter bostäder.
Oppositionspolitikern Meit Fohlin (S) menar att politiken bör vara med och sätta ner foten redan på planeringsstadiet av nya bostadsområden.
– Vi behöver säkerställa att inte bara det som är dyrt blir byggt. Vi som offentlig aktör måste försäkra genom planmonopolet att fler har råd att bo och att det ska gå att bygga billigare och för en annan kundgrupp än den med störst plånbok. Vi kan inte bara lämna allt åt marknaden.
Hon föreslår en Gotlandsmodell som kan göra det lättare för "vanligt folk" att köpa sitt boende.
– Historiskt hade man egnahemstanken, vi behöver hitta vår modell. Regionen kan sälja mark bara till aktörer som säkerställer att man bygger för den med liten plånbok. Här kan politik göra skillnad.
Hon vill ogärna se mängder av hus som står tomma det mörka halvåret.
– För några år sedan gjorde vi en utredning som verkligen bekräftade att det finns områden med många hus som inte är särskilt levande hela året, områden som lockar en viss kategori köpare. Det handlade huvudsakligen om kustnära områden och Visby innerstad.