Det är elever i S:t Hansskolans sexa som pepprar Eva Nypelius (C) med frågor. Dessa har jobbats fram inför reportaget här intill om FN:s barnkonvention.
När blir det ny ishall, nytt badhus och en gymnastikhall?
– Det är svårt att säga, men närmast i tid ligger gymnastikhall som nu finns pengar till bidrag i budgeten. Badhus skall man nu titta på olika förslag för att få så mycket som möjligt för pengarna men i en nivå vi har råd med.
Läggs det lika mycket pengar på flickidrotten som pojkidrotten?
– Det finns ingen riktigt bra statistik på det. Men ser man på stöd till föreningar är det jämställt utifrån hur många flickor och pojkar som finns i verksamheterna.
Vad gör politikerna för att vattnet inte ska ta slut?
– Många olika åtgärder. Bland annat har ett nytt vattenverk där havsvatten som görs till dricksvatten invigts. Det jobbas också med olika projekt för att kunna lagra vatten i dammar.
Vad tycker du är det viktigaste man kan göra för en bättre miljö?
– Att byta till förnyelsebara bränslen i våra fordon och producera mer förnyelsebar energi genom sol- och vindkraft, till exempel. Och att äta närproducerade livsmedel och handla lokala varor. En ny avfallsplats tas fram, bussar körs på biogas, viktigt också att tänka miljösmart i nya bostadsområden och att bygga säkra cykelvägar. Det finns mycket att göra och alla måste hjälpa till.
Eva Nypelius menar allmänt att regionen måste bli bättre på att se vilka konsekvenser olika beslut får för barn.
– Här behövs mer kunskap för att ha rätt förutsättningar att jobba med barnkonsekvensanalyser, säger hon.