Arbetsutskottet föreslog vid sitt sammanträde den 3 juni att badhusärendet behandlas vidare på budgetberedningen i oktober 2020.
Badhusföljetongen har pågått i ett antal kapitel. Främst har det gällt kostnad respektive placering. Senast 2018 föreslog ett konsultföretag ett nybygge intill Arenahallen. Kostnaden angavs till 360 miljoner kronor. En prislapp som fick öns politiker att badhusbromsa.
Då presenterade byggföretaget Wisab sitt alternativ, en placering intill Solbergabadet. Ett förslag med tre alternativ som landade på 65, 85 samt 125 miljoner kronor.
Samtliga alternativ skrotas i den nya utredning, "Uppdrag - Ekonomiskt hållbar lösning nytt badhus i Visby", som då tillsattes. I den ingick tre givna investeringsnivåer; 75, 125 respektive 175 miljoner kronor. Det är Göteborgsbaserade We Group, konsultbolag med specialistkompetens inom bad och badbyggande, som efter upphandling fått uppdraget att utreda alternativen och vad som kan inrymmas i dessa, en förstudie för kommande beslut.
We Group påpekar att det finns många utmaningar och risker med att bygga en ny badanläggning. Det är en komplex byggnad såväl byggnads- som drifttekniskt. Wisab presenterade således tre olika förslag, enligt We Group är inget av dem genomförbart och benämns "mycket skissartade förslag".
Regionstyrelseförvaltningen anser att det alternativ som ska tas vidare är det för 175 mkr. För att realisera projektet krävs 210 mkr för investeringen samt 12 mkr i ökad ram. Tidsramen bedömer man till fortsatt projektering under 2021 och byggstart under 2022. Driftstart kan det då bli 2024 eller 2025.
Givetvis får man olika mycket för de tre förslagen. Det föreslagna är enligt förvaltningen det enda alternativ som innehåller en djupdel med tillhörande simhoppsdel och innehåller tio 25-metersbanor. Driftsnettot blir högre än för övriga alternativ men intäktsmöjligheterna beräknas bli betydligt större.
Driftsnettot beräknas till cirka 15 mkr. Kostnaden för Solbergabadet, 59 år, och Hemsebadet, 43 år, är i dag fyra mkr i nettodrift. En låg kostnad som anges bero på åldersstigna faciliteter. Kostnader som beräknas öka successivt de närmaste åren på grund av det stora underhållsbehov som finns.
Blir detta badhusbygge realiserat så avvecklas verksamheten i Solbergabadet och flyttar till nybygget. Badhuset i Hemse påverkas inte.