Öppnar irländsk pub – i butikens gamla pantrum

Efter second hand och bar med bistro med lokalt fokus öppnar nu Re:Market en irländsk pub i det som tidigare var den gamla Ica-butikens pantstation.

Amanda Ringqvist, ägare av Re:market, som öppnar irländsk pub tillsammans med kollegan Kevin Sullivan i Klintehamn.

Amanda Ringqvist, ägare av Re:market, som öppnar irländsk pub tillsammans med kollegan Kevin Sullivan i Klintehamn.

Foto: Jonas Eriksson

Nyheter2024-06-22 05:30

Fokuset på flaskor är detsamma, resten är nytt. Ungefär så kan man sammanfatta förvandlingen av det som tidigare var Icas pantrum i Klintehamn. Men det stämmer egentligen inte helt det heller.

– Den gamla loggan är kvar här i fönstret och den kommer vi behålla. Men vi tänker att vi nog tar bort just fönstret men behåller skylten längre fram, säger Amanda Ringqvist.

Amanda äger Re:Market som rymmer second hand, en bar med bistro, en scen och nu det senaste tillskottet: En irländsk pub. För det är just vad det är. Pantmaskin, handfat och känslan av klibbig utspilld läsk under fötterna har blivit inredning i mörkt trä, darttavla och en bardisk med irländsk touch. Tillsammans med medgrundaren, irländaren Kevin Sullivan, har Amanda arbetat med puben sedan april.

undefined
En annan typ av flaskor – det gamla pantrummet har blivit irländsk pub.

– Kevin hörde av sig till mig och frågade om att driva en irländsk pub här. Jag behövde inte fundera länge innan jag tackade ja, sen började arbetet. Det är ett gammalt pantrum som funkat som förråd. Vi har satt in VVS, el och paneler. Vi har även lagt nytt golv och mycket annat. En del har vi gjort själva och en del har hantverkare gjort. Men det är jättefint nu och går i brandmanstema snarare än det klassiska sporttemat som många irländska pubar har, säger Amanda och fortsätter:

– Vi har ju den gamla brandstationen precis i närheten och sen är min man brandman på deltid. Därför fick det bli lite inredning med gamla hjälmar och en mössa vi fått låna. Basepoint som puben heter kallas också den plats som brandmän återsamlas på efter rökdykning. Så det är kopplat även där. Det här ju en samlingsplats för Klintehamnsborna också, så namnet anspelar på det, säger hon. 

undefined
Det finns fortfarande spår av den tidigare verksamheten där puben nu huserar.
undefined
Lite gotländskt och lite irländskt är pubens melodi.


Puben har redan hunnit hålla öppet i tre helger, men den officiella invigningen låter vänta på sig ytterligare ett tag, till dess att Klintehamnsborna hunnit bekanta sig med sin nya irländare. 

–De här första veckorna har vi öppet onsdag till lördag och tanken är att de boende i Klintehamn ska vara vårt fokus just nu. Det har saknats ett sånt här ställe i många år. Men givetvis är alla välkomna hit och vi hoppas på både sommargäster och utsocknes i sommar, säger Amanda och fortsätter:

–Vi börjar smått men kommer växa efter besökarnas önskemål i sortimentet. Vi kommer även ha irländsk musik då Kevin är trubadur och säkert också quiz och liknande framöver. Vi tar det steg för steg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!