Valleviken, Hellvi, Östergarn och Gammelgarn är några av de platser som i år verkar ha drabbats av ovanligt aggressiva myggor. Även de boende i Nisseviken har problem.
– Jag har aldrig haft så här många myggbett i hela mitt liv. Det är ett bekymmer verkligen, säger Gunilla Flemström som har stuga i Nisseviken. Hon fortsätter:
– Vi brukar kalla dem attackmyggor. De är inte som vanliga myggor som man kan höra inna och tänka: "Oj, nu kommer en mygga". Nej, nej, de bara bits.
Myggorna är aktiva både dag och kväll, berättar Gunilla Flemström.
– Det är väldigt speciella myggor. Oftast brukar myggor komma på kvällen men nu är det myggor mitt på dagen, i solen. Och så är de små, och snabbt sticks de, jättefort.
Hon och maken sätter ut myggljus och annat för att försöka hålla insekterna på avstånd men det hjälper bara på en liten radie. Så fort de flyttar sig en bit bort får de myggbett.
– Vi undrar om det ska vara så här i fortsättningen? Det är lite oroväckande, säger Gunilla Flemström.
Förra sommaren konstaterade myggexperten Anders Lindström på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, att den aggressiva myggarten vårsvämmyggan kommit till Gotland. Det är samma art som plågat nedre Dalälven och som myndigheterna på olika sätt försökt bekämpa. Men efter att ha studerat ett foto på en mygga som Gunilla Flemström tagit så tror Anders Lindström att det är en annan myggart som nu sticker gotlänningar, sommarboende och turister med samma iver.
– Från Blekinge och hela vägen upp till Norrköping har de problem med den ljusbandade kustmyggan. Den kläcks i diken och strandängar där det blir pölar och har samma påflugna beteende. Den flyger rakt på och biter, säger Anders Lindström. Han fortsätter:
– Det är en liten mygga, väldigt vacker om man tittar noga, men bekymmersam om man är känslig för myggbett.
Länsstyrelsen på Gotland har fått in ett fåtal rapporter om aggressiva myggor men i år finns inga pengar till att göra några åtgärder.
– Jag skulle vilja göra en större undersökning, på flera platser och spridd över säsongen, för att se vilka myggarter som finns på ön, säger Anna-Lena Fritz, chef för naturvårdsenheten.
För att någon form av bekämpning, som vid Dalälven, ska komma i fråga krävs att det är enorma mängder mygg och där är vi inte än.
– Det enda man kan göra är att klä på sig och använda godkända myggmedel, säger Anna-Lena Fritz.