En polisanställd kvinna i 40-årsåldern döms av Gotlands tingsrätt för ofredande av sin ex-sambo. Ofredandet har gjorts via internet. Det har skett i fyra omgångar mellan den 11 oktober 2019 och den 20 maj 2020.
Ofredandet har bland annat bestått i att hon skrivit nedsättande om mannen och en av hans anhöriga på Flashback, gjort ändringar av hatisk karaktär på hans konton hos Spotify, där hon ändrat låttitlar till nedsättande sådana, och Netflix och skickat nedsättande kommentarer om honom till en av hans anhöriga. Polismannen ville att kvinnan i andra hand skulle dömas för förtal.
Kvinnan förnekade allt och bestred polismannens skadeståndsyrkande.
Gotlands tingsrätt konstaterar i domen att kvinnan dömts för ofredande av likartat slag tidigare. 2020 dömdes hon för ofredande mot polismannens nuvarande hustru. Då skickade hon kränkande bilder med sexuellt innehåll till henne. Kvinnan har även anmält polismannen för grov kvinnofridskränkning, en utredning som lagts ned, och pekat ut honom för andra brott.
Tingsrätten menar att de inlägg som ingår i åtalet började en kort tid efter den tidigare domen och tillvägagångssättet liknar det hon använde då. Det har inte framkommit att det finns någon annan än kvinnan som kunnat ha intresse av att göra de aktuella inläggen och ändringarna. Det är också tydligt att den som gjort inläggen varit en person med god kännedom om honom.
Tingsrätten menar att kvinnan ska dömas till fängelse. Men eftersom Polismyndighetens personalansvarsnämnd yttrat att hon kommer att förlora sin anställning hos myndigheten vid en fällande dom döms hon i stället till skyddstillsyn.
Hon ska också betala ett skadestånd om 10 000 kronor till polismannen.
Kvinnan döms även för fortkörning. En mobil fartkamera tog en bild av bil och förare. Enligt denna körde hon 77 km mot tillåtna 70 på länsväg 562 i Stenkumla. Kvinnan nekade och sade att hon hade bilen långtidsutlånad vid tillfället. Till vem mindes hon dock inte. Ett påstående som rätten menar "är så osannolikt att det kan lämnas utan avseende". Den menar också att fotot som fartkameran tog har tydliga likheter med kvinnans körkortsbild.
Utredningen har handlagts vid Särskilda åklagarkammaren i Malmö. Det är en nationell operativ enhet inom Åklagarmyndigheten. Där handläggs främst misstankar om brott utförda av poliser, åklagare, domare och riksdagsledamöter.