Prinsessans sjukhem firar 150 år

150 år efter starten sätter prinsessan Eugénie fortfarande prägel på sjukhemmet som hon finansierade med drottningens juveler.

Verksamhetsledaren Gunilla Gustafsson visar en unik bild av sjukhemmets grundare prinsessan Eugénie för Siv Nilsson, som bott på Gotlands sjukhem sedan 2015.

Verksamhetsledaren Gunilla Gustafsson visar en unik bild av sjukhemmets grundare prinsessan Eugénie för Siv Nilsson, som bott på Gotlands sjukhem sedan 2015.

Foto: Henrik Radhe

Nyheter2019-09-25 18:06

Annika Lundahl har plockat ner frågorna från helgens tipspromenad, som nästan alla boende vid Gotlands sjukhem deltog i. Nu sitter hon och Inga-Lill Eriksson i trädgården och njuter i höstsolen. Trädgården är efter två stora ombyggnader av sjukhemmet 1998 och 2015 omsluten av byggnader som formar ett U.

I trädgården står ännu hönsburarna kvar. Under sommaren värpte de inlånade hönsen så många ägg att de nästan räckte till de 60 rulltårtor som bakats inför stundande jubileum.

Firandet inleds med öppet hus på fredag. Till jubileumsdagen den 2 oktober, på dagen 150 år efter att prinsessan Eugénie kom seglande med båt från Fridhem till Kopparsvik för att inviga sjukhemmet, är 284 gäster inbjudna.

– Det är bland andra anställda, nuvarande och tidigare styrelseledamöter och biskopar, berättar verksamhetschefen Gunilla Gustafsson som snart lämnar över ansvaret som verksamhetsledare till Kerstin Ahlqvist.

Prinsessan Eugénie är mest känd för Fridhem. I närheten av sitt sommarresidens grundade hon två barnhem, och som ett led i sin filantropiska verksamhet startade hon även Gotlands sjukhem. För att finansiera sjukhemmet sålde hon sin farmors, drottning Desideria, smycken.

Lagom till jubileet lanseras en ny hemsida och en ny logotyp, som lyfter fram grundaren.

– Prinsessan Eugénies värderingar förtjänar att uppmärksammas. Hon bestämde bland annat att sjukhemmets styrelse skulle ha lika många kvinnor som män, och hon var mycket mån om att värna de svagaste, säger Gunilla Gustafsson.

Gotlands sjukhem har med tiden blivit ett missvisande namn. Hemmet drivs av en stiftelse, och stadgar för sådana är svåra att ändra. Även namn. 

Sjukhemmet är ett särskilt boende. Det drivs i privat regi av stiftelsen Gotlands sjukhem, men platserna anvisas av Region Gotland. Biskopen är av tradition ordförande. 

– Under 20 år som verksamhetsledare har jag haft glädjen att ha haft biskopar som chef, säger Gunilla Gustafsson och räknar upp Biörn Fjärstedt, Lennart Koskinen, Sven-Bernard Fasth och Thomas Petersson.

När Gunilla Gustafsson blev verksamhetsledare 1989 hade sjukhemmet precis genomgått en större ombyggnad.

– Sjukhemmet hade inte funnits i dag om vi inte byggt om då. Innan hade vi dubbelrum, som nya lagar inte tillät, berättar Gunilla Gustafsson.

Den senaste ombyggnaden 2014-2015 gjordes av helt andra orsaker.

– Stiftelsen hade pengar och det fanns ett behov av fler platser.

Vid senaste ombyggnaden fick personalen stort inflytande. Tillsammans med arkitekten Sven Landahl utformade de sjukhemmets nya lokaler. Köket, som till största delen var från 1958, rustades upp och den stora salen "klubben" för alla typer av aktiviteter byggdes. Mycket satsades på ny teknik; trygghetslarm, taklyft i varje rum, kontroller av inpassering och digitaliserad signering vid läkemedelsgivning.

– Jag skulle säga att vi är ett av landets modernaste sjukhem i dag, säger Gunilla Gustafsson.

I dag har Gotlands sjukhem 42 lägenheter. I en av lägenheterna bor Siv Nilsson, som kom till Gotlands sjukhem i november 2015.

– Här känner man trygghet, säger hon och påpekar att de boende har tillgång till sjuksköterska dygnet runt.

Siv Nilsson var med när rulltårtorna bakades, hon spelar boccia och tycker mycket om att sjukhemmet ofta får musikerbesök.

– Vid skördefesten nyligen spelades dragspel och gitarr. Den som ville fick dansa. Under Kammarmusikveckan kom två violinister hit och gav en fantastiskt fin konsert, berättar hon. 

I 20 år har Gunilla Gustafsson varit verksamhetsledare vid sjukhemmet. Lagom till 150-årsfirandet lämnar hon över chefskapet till Kerstin Ahlgren.
I 20 år har Gunilla Gustafsson varit verksamhetsledare vid sjukhemmet. Lagom till 150-årsfirandet lämnar hon över chefskapet till Kerstin Ahlgren.
Gotlands sjukhem

Grundades 1869 av prinsessan Eugénie och drivs som en icke vinstdrivande verksamhet av Gotlands sjukhems stiftelse. 

Sjukhemmet är ett särskilt boende utan demensplatser, med 42 lägenheter i tre avdelningar.

I styrelsens ingår: biskop Thomas Petersson, Cecilia Schelin Seidegård, Mats Hermansson, Bengt Fahlström, Berit Klintbom, Karin Mulde, Thomas Holm, Bertil Klintbom, Leif Pettersson, Annette Glower, Thomas Persson och personalrepresentanten Annika Lundahl.

Karta: Gotlands sjukhem
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!