Rattfull man sladdade runt på parkering

27-åringen togs av poliser när han sladdade omkring med bilen på en parkering i Visby och samtidigt var kraftigt berusad. Nu har han dömts för brotten.

Den 27-årige mannen har dömts för två fall av grovt rattfylleri. Bilderna är inte kopplade till de specifika händelserna.

Den 27-årige mannen har dömts för två fall av grovt rattfylleri. Bilderna är inte kopplade till de specifika händelserna.

Foto: TT/Montage

Nyheter2019-11-24 13:04

Den 27-årige gotlänningen döms på totalt fyra åtalspunkter. Två av brotten gäller grovt rattfylleri och två handlar om olovlig körning. Den 24 oktober förra året påträffades mannen på parkeringen vid Biltema i Visby. Mannen har själv berättat i förhör att han mådde dåligt och därför hade druckit en hel del alkohol. Han körde ensam runt i bilen och ska ha "flugit" över en trottoar samtidigt som det fanns både bilar och folk i rörelse runt omkring. När polis kom till platsen konstaterade man att 27-åringen hade 1,03 promille alkohol i blodet, vilket motsvarar grovt rattfylleri. Han hade heller inte rätt att köra bil vid tillfället, vilket leder till olovlig körning.

Nästa händelse inträffade den 12 januari 2019. Mannen hade då återigen druckit alkohol och satt sig bakom ratten. I domen står att mannen ska ha försökt köra ifrån en polisbil trots att den signalerat med blåljus och sirener om att han skulle stanna. 27-åringen hann köra ungefär två mil på större och mindre vägar norr om Visby innan polisen fick stopp på honom. En polis har vittnat om att mannen ska ha kört 120 kilometer i timmen på vägar med halt väglag och att han flera gånger var på väg att åka av vägen. Efter provtagning visade det sig att mannen haft minst 0,50 milligram alkohol per liter utandningsluft, vilket är gränsen för grovt rattfylleri.

27-åringen har erkänt brott på samtliga fyra åtalspunkter. Han döms nu till 60 timmars samhällstjänst. Om fängelse valts hade det motsvarat två månaders fängelse, skriver Gotlands tingsrätt i domen.

Henrik Montgomery/TT
Henrik Montgomery/TT
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!