Under fem dagar i Gotlands tingsrätt i november pågick rättegången där mannen bakom dådet stod åtalad för bland annat terroristbrott genom mord på Ing-Marie Wieselgren samt förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord på Annie Lööf.
På dagen fem månader efter dådet, meddelade Gotlands tingsrätt sin dom. Theodor Engström döms för mord på Ing-Marie Wieselgren och för förberedelse till terroristbrott. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Tre frågor har stuckit ut som extra kluriga för domstolen att ta ställning till i sin prövning.
Den första: Om brotten ska ses som terroristbrott eller inte. 33-åringen erkände tidigt i processen att han dödat Ing-Marie Wieselgren och att han velat döda och planerat att döda Annie Lööf. Men för att uppfylla kriterierna för terroristbrott ska syftet också ha varit att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen. Brotten ska även allvarligt ha kunnat skada Sverige.
Den andra frågan: Hur sannolikt var det att planerna på att skada eller döda Annie Lööf skulle genomföras? Försvaret har hela tiden hävdat att faran för brottet var ringa, och att Theodor Engström därför inte ska fällas på den åtalspunkten. Åklagaren har däremot argumenterat för att det hade varit svårt men inte omöjligt att utföra ett sådant dåd, varför Theodor Engström skulle kunna dömas för förberedelsebrottet.
Den tredje frågan: Påföljden – fängelse eller rättspsykiatrisk vård. Redan före rättegången hade en rättspsykiatrisk undersökning utförd av Rättsmedicinalverket (RMV) konstaterat att Theodor Engström lider av en allvarlig psykisk störning samt att han led av en sådan under tiden för dådet. Under rättegången i november yrkade åklagare Henrik Olin trots detta på livstids fängelse. Theodor Engströms försvarare, den gotländske advokaten Staffan Fredriksson, menade dock att rättpsykiatrisk vård vore den rimligaste påföljden. Att personer döms till fängelse trots att de lider av en allvarlig psykisk störning är i Sverige mycket ovanligt, men det finns inget förbud mot en sådan dom.
Domstolen anser i och med domen att mordet på Ing-Marie Wieselgren inte uppfyller kriterierna för att klassas som terroristbrott.
– Tingsrätten har bedömt att gärningen mot psykiatrisamordnaren ska bedömas som mord men inte som terroristbrott. Tingsrätten har inte ansett att mordet har skadat eller kunnat skada landet på det sätt som krävs för att det ska bedömas som terroristbrott, säger lagmannen Per Sundberg i ett pressmeddelande.
Gällande planerna på att mörda Annie Lööf har domstolen valt att gå på åklagarens linje.
– Tingsrätten bedömer att brottet, om det hade genomförts, hade kunnat få allvarliga följder och kunnat skada landet och 33-åringens syfte var också att injaga skräck i befolkningen.
Gällande påföljden har rätten valt att gå på försvarets linje genom att döma till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
– Straffvärdet är visserligen mycket högt, men det kan inte sägas att 33-åringen saknar behov av vård. Det framgår av undersökningen. Det finns inte synnerliga skäl att välja fängelse istället för vård, sade Per Sundberg under en presskonferens på tisdagen.
Theodor Engström döms även för flera fall av narkotikabrott. Han ska även betala knappt 700 000 kronor i skadestånd till Ing-Marie Wieselgrens anhöriga.