Cementa kommer att få fortsätta sin kalkbrytning, meddelar regeringen. Beslutet börjar gälla med en gång och gäller till nyåret 2022.
– Med det kan man säga att den förmodade cementkrisen är inställd. Det här minskar risken för allvarliga samhällskonsekvenser, säger näringsminister Ibrahim Baylan under en pressträff tillsammans med miljö- och klimatminister Per Bolund.
Ett cementstopp skulle kunna ha ledat till stora personalvarsel, enligt Baylan:
– Vårt arbete har hela tiden varit inriktat på att undvika allvarliga samhällskonsekvenser för bostadsbyggande och för industrin och inte inriktat på ett enskilt företag.
Matilda Hoffstedt är fabrikschef på Cementa i Slite:
– Det är så klart ett positivt besked i den här processen vi håller på med, och nu ska vi sätta oss och försöka få grepp om vad det är vi får göra och inte. Jag har ännu inte hunnit läsa domen, säger hon.
Så fort Cementa fått grepp om beskedet kommer de hos länsstyrelsen begära att tillståndet tas i anspråk.
– Det görs genom att jag skickar ett mejl med några meningar till länsstyrelsen. Därefter kommer vi redan i morgon att börja pumpa ut vatten på Filehajdar, eftersom det blivit rätt mycket vatten där nu. Sedan kan vi börja producera kalksten igen.
För att mildra konsekvenserna av den tidigare befarade cementbristen så tecknade Cementa ett avtal med Nordkalk. Huruvida det här beskedet kommer att påverka det avtalet återstår ännu att se.
– Jag ska inte säga att det inte påverkar avtalet eftersom jag inte har läst domen än, säger Matilda Hoffstedt.
Naturskyddsföreningen har redan meddelat att beslutet kommer att överklagas.
– Vi kommer att driva det här till högsta förvaltningsdomstolen, det kallas att ansöka om rättsprövning. Därför att det rör sig om en känslig natur där på Gotland och att kommunens vattenförsörjning är hotad. Men det rör sig också om att Cementa får ett frikort från de lagar som gäller alla andra när det gäller miljön, säger Oscar Alarik, chefsjurist vid Naturskyddsföreningen, till TT.
– Det öppnar vägen för fler sådana här beslut, att utfärda fler lex Cementa, när det är stora dominerande bolag som inte får tillstånd den normala vägen. Det gör att hela systemet kommer i gungning.