En naturlig fråga som dyker upp när missförhållanden på arbetsplatser uppdagas är om högsta ledningen är medveten om problemen – och vad de gör åt dem. Regiondirektör Peter Lindvall och tekniska nämndens ordförande, Karl-Johan Boberg (C), har fått svara på några frågor. Ingen av dem har haft tid att intervjuas per telefon men svarar i mejl:
Hur ser ditt förtroende ut nu för Patric Ramberg som förvaltningschef?
– Jag har fullt förtroende för att han tar den här situationen på största allvar och agerar därefter, säger Peter Lindvall och tillägger att han informerats löpande om problemen och att han har regelbundna avstämningar med alla förvaltningschefer.
Hur tycker du att Ramberg hanterat sina anställda?
– Region Gotland har drygt 6 700 medarbetare varav 250 är chefer. Det är många grupper och arbetsplatser med vitt skilda förutsättningar. Jag är inte nöjd, och vi som arbetsgivare kan inte vara nöjda förrän det fungerar lika bra överallt. I de fall som ni refererar till och som fått uppmärksamhet i media, så har det uppenbarligen inte fungerat väl och arbetsmiljön har påverkats negativt, säger Peter Lindvall och fortsätter:
– Region Gotland ställer höga krav på sina chefer. De allra flesta klarar sitt svåra uppdrag på ett mycket bra sätt, men det händer också att arbetsmiljön inte är bra. Då måste vi ta samtalen, föra dialogen med varandra på ett konstruktivt och respektfullt sätt och vilja utvecklas framåt. Det är inte alltid lätt. Man kan behöva stöd både som chef och medarbetare i en sådan process och då är det vårt ansvar som arbetsgivare att försöka ge det på bästa sätt och tillsammans hitta vägen framåt.
Hur involverad är du själv i beslut som rör högre chefer?
– Jag informeras om en förvaltning avser göra ett utköp av en högre chef. Motfrågorna blir då om vi uttömt andra alternativ och om detta är den enda vägen att gå, säger Lindvall.
Även Karl-Johan Boberg har fullt förtroende för Ramberg, och svarar så här på frågan hur han som både ordförande och fackligt verksam ser på Rambergs sätt att hantera sina anställda:
– Det ligger i en chefs uppgift att omhänderta personalfrågor oaktat svårighetsgrad och det förväntar jag mig oaktat vilken roll jag har.
Är det här bra hantering av skattebetalarnas pengar?
Lindvall:
– Vi ska alltid ha med oss att vi ansvarar för offentliga medel och ska hantera detta med respekt. I vissa personalärenden återstår ingen annan utväg än att avsluta en anställning. Sådana situationer ska hanteras med stor omsorg.
Boberg:
– "Utköp" är ett verktyg som finns men som alltid föregås av andra verktyg först, och är ur skattebetalares perspektiv ett bra alternativ då det ska ställas i relation till den kostnad som uppstår genom administrationskostnad, arbetsmiljökostnad och utbildningskostnad för att lösa den uppkomna situationen, och när man inte hittar andra lösningar.
Vilka åtgärder vidtar ni med anledning av det som framkommit?
Lindvall:
– Jag följer ärendet inom teknikförvaltningen noga och har löpande samtal med förvaltningschefen. Jag vet att vi har satt in stöd och att det finns en plan framåt. Det kommer att ta tid att återupprätta det förtroende som nu skadats.
Boberg:
– Tekniska nämnden har ytterst ansvar för arbetsmiljön, dock måste de konkreta åtgärderna ske i linjeorganisationen, det vill säga i förvaltningen. Här kommer jag och tekniska nämnden nogsamt följa hur det arbetet fortskrider.
Karl-Johan Boberg har även fått svara på hur han ser på att Ramberg flyttat en enhetschef som presenterat sitt tjänstemannaförslag mot Rambergs vilja, samt hur han ser på att politiken serveras färdiga förslag från förvaltningschefen istället för från sakkunniga:
– Min uppfattning är att tjänstepersonsorganisationen ska vara följsam mot den styrande politiken. Det är politiken som styr och inte tvärtom. De sakkunniga lyfter fram ärendet så sakligt som möjligt därefter beslutar politiken varefter sedan tjänstepersonerna har att rätta sig efter detta. Förvaltningschefen har bäst överblick och måste väga in flera aspekter än vad en sakkunnig kan ha överblick över och behöver göra.
Hur ska du komma till rätta med att personal tvingas avtala bort LAS-företräde med Patric Rambergs goda vilja?
– Att avtala bort LAS- företräde är inte okej och är ogiltigt! Om så har skett i detta fall har jag ingen kunskap om.