Redan i dag pågår ett test med målet att få ner halterna av farliga partiklar i luften. På gator och vägar kring Östercentrum testar man för tredje vintern i rad att halkbekämpa vägbanorna med granitkross, ett småkornigt grus som regionen måste köpa hit från fastlandet.
– Fördelarna med granitkross är att den är hård, ligger kvar och ger betydligt lägre partikelhalter än vad sand och kalkstenskross gör. Nackdelen är att den kostar fyra gånger så mycket, säger Isak Malm, avdelningschef för gata/park på teknikförvaltningen.
Vid Östercentrum, i höjd med Max hamburgare, sitter en så kallad PM10-mätare, som mäter halten av de riktigt små och farliga partiklarna som rivs upp ur asfalten av bilarnas dubbdäck. Testet på Öster ska fortsätta, men Isak Malm avslöjar att teknikförvaltningen har planer på att skapa en ny teststräcka på en gotländsk väg, där man med hjälp av en modernare PM10-mätare ska testa olika halkbekämpande åtgärder för att se vilket som till syvende och sist är bäst för luften.
– Tanken är att man ska testa både granitkross, sand, kalksten, och en saltblandning och se hur luften påverkas av det. Det blir ett sätt att utvärdera innan man fattar gigantiska beslut om att genomföra en förändring som kostar många miljoner.
Var skulle teststräckan kunna bli någonstans?
– Vi vill ha en plats där bilarna både kör snabbt och långsamt, och stannar till. Det behöver vara stadsmiljö där det uppstår slitage från mycket bilar.
Syftet med teststräckan är alltså att förbättra miljön, inte att skapa bästa tänkbara vinterväglag för bilisterna.
– Gotlänningarna är landets största dubbdäcksanvändare, uppemot 70 procent använder dubbdäck, säkert till stor del för att vi inte saltar här. Själva greppet på vägbanan är inte det stora bekymret för oss, den frågan överlåter vi åt forskare, säger Isak Malm.
Sedan förra vintern pågår ett annat test av att salta vägbanan på ön. Det är Trafikverket som i samarbete med entreprenören Nybergs saltar vägbanan i Hamnbacken (Färjeleden) i Visby. Där är rutinen att vanlig frosthalka bekämpas med sand eller kalkstensflis, medan det vid snöfall används saltlösning som sprutas ut över vägbanan både inför och under snöfall. Orsaken till saltningen är att det under de senaste vintrarna uppstått problem då lastbilar blivit stående i backen vid kraftigt snöande.