Aldrig tidigare har det inträffat så många viltolyckor på Gotland som under 2021. Enligt Nationella viltolycksrådets statistik rapporterades 914 rådjursolyckor under året. Det kan jämföras med 673 år 2020, en ökning med 35 procent. Flest olyckor, 132 stycken, hände i oktober men december kom inte långt efter med 122. (Årets siffra kan justeras då det råder en vi en viss eftersläpning i rapporteringen.)
Olyckorna kostar både bilägare och försäkringsbolag stora pengar. Enligt Länsförsäkringar Gotland är det inte ovanligt att en reparation kostar mellan 20 000 och 30 000 kronor. Det betyder kostnader för öns olika försäkringsbolag på minst 20 miljoner kronor om året. De vanligaste skadorna på en bil efter en rådjurslycka finns i fronten: plåtskador, skador på belysning, kylare eller kylsystem. Ibland hamnar djuren på motorhuven och skadar vindrutan.
– Det finns också enstaka fall där djuren träffar sidan på bilen. Då kan det blir lackskador av klövarna längs hela sidan, säger Daniel Eriksson, marknads- och kommunikationschef vid Länsförsäkringar Gotland.
Hos Länsförsäkringar täcks skador efter en viltolycka av vagnskadeförsäkringen med en självrisk på 3 000 eller 5 000 kronor. Det går också att välja en tilläggsförsäkring där självrisken är 1 000 kronor. Har man bara en halvförsäkring är det inte säkert att bilägaren får ersättning för kostnaderna och en krock med ett rådjur kan bli en dyr affär. Däremot är det än så länge inte troligt att det ökande antalet rådjursolyckor kommer att göra försäkringspremien dyrare.
– Inte i det korta perspektivet, men på sikt kan det påverka vagnskadeförsäkringen, säger Daniel Eriksson, som uppmanar alla bilägare att ha koll på sina försäkringar.
– Det finns tilläggsförsäkringar och man kan själv påverka vilket skydd man har, säger Daniel Eriksson.
Även Nationella viltolycksrådet har märkt av det ökade antalet rådjursolyckor. De får fler samtal om hjälp med eftersöksjakt och förhoppningen om att antalet olyckor skulle minska i slutet av året efter oktobers rekordnotering infriades inte.
– När det blir kallare och kommer snö blir det svårare för rådjuren att få tag i mat och vatten och de börjar röra på sig, säger Linus Olsson, länsansvarig jägare.
Han ger också ett par tips om hur man kan förebygga viltolyckor.
– Håll hastighet efter väglag och scanna av vägkanter och skogsbryn en bit längre fram.