Vad är det egentligen som styr när det är dags att snöröja, och vilka gator prioriteras först när ishalkan slår till? Tanken är att vi i möjligaste mån ska försöka reda ut dessa saker, och en hel den annat, i den här artikeln.
Det är Region Gotland som har ansvaret för vägarna inne i Visby och tätorterna ute på landsbygden, samt enskilda vägar, medan Trafikverket ansvarar för de större länsvägarna samt exempelvis hamnbacken längs Färjeleden. Kriterierna för när de olika vägarna ska snöröjas skiljer sig en hel del, och för de vägar som regionen har ansvar för har nya riktlinjer klubbats igenom av politikerna under hösten. Dessa börjar dock gälla först vintern 2022-2023, så för den kommande vintern är det de "gamla vanliga" reglerna som gäller.
– När det gäller tätortsvägarna ska de ha ett snödjup om cirka sju centimeter innan snöröjning sker. För gång- och cykelvägar är det fem centimeter som gäller, och på de enskilda vägarna ska det ligga cirka 14 centimeter lös snö innan röjning sker, säger Andreas Olsson, trafikledare på teknikförvaltningen.
Region Gotland jobbar inte efter någon klassindelning när det gäller snöröjningen, men att man har en prioriteringsordning där de mest trafikerade stråken plogas först.
– Den här prioriteringsordningen delas in i skede 1 och skede 2, där skede 1 innefattar huvudleder, genomfartleder samt vägar till vissa samhällsviktiga objekt, så som lasarettet. I skede 2 går man därefter över till att ploga i villakvarteren, säger Ulf Almgren, arbetsledare på gata/vägenheten.
När det gäller halkbekämpningen på regionens vägar så är prioriteringsordningen i stort sett densamma, men det finns inga lika tydliga riktlinjer att förhålla sig till som för snöröjningen, utan där blir det snarare en bedömningsfråga.
– Dels har vi jour varje dag, och dels har vi personal som är ute och ronderar, både i Visby och på landsbygden. Upptäcker vi att det är halt så går vi ut och halkbekämpar, säger Andreas Olsson.
På Gotland görs halkbekämpningen med sand på bilvägarna, kalkkross på cykelvägarna samt granit på Östercentrum. Salt används enbart av Trafikverket i hamnbacken, samt i yttersta nödfall av regionen i Lasarettsbacken i Visby.
– Vi saltade där vid ett par tillfällen förra vintern, och det var för att säkerställa framkomligheten. Salt är inget vi vill använda, men just där kan det bli riktigt besvärligt när det blir halt och mycket snö, säger Ulf Almgren.
I Visby använder sig regionen till 95 procent av entreprenörer när det ska snöröjas och halkbekämpas, och på landsbygden är siffran 100 procent. Det är dock regionen som kallar in de olika entreprenörerna när de behövs. Trafikverket har å sin sida snöröjning och halkbekämpning helt utlagt på entreprenad.
– Det är inte vi som "ropar" ut dem, utan de har egen jourverksamhet där de följer vädret dygnet runt, säger Bob Kolmodin, projektledare vid Trafikverket.
Av Trafikverkets vägar så är de allra mest trafikbelastade "klass 4 hög"-vägar, vilket innebär att när det kommit en centimeter snö så har plogbilen fyra timmar på sig att ploga sträckan. Därefter är det en fallande skala med klass 4-vägarna (två centimeter och fem timmar) och klass 5-vägarna (tre centimeter och sex timmar).
Fotnot: Enligt Region Gotlands riktlinjer får standarden gällande snöröjning och halkbekämpning vara sänkt lördag, söndag, helgdag samt alla vardagar mellan klockan 23 och 07. Även på Trafkverkets vägar får det vara viss standardsänkning nattetid.
Region Gotland meddelar även att det är fastighetsägarens ansvar att avlägsna snö och is som är till olägenhet för gångtrafiken. På villagatorna är det även fastighetsägarens ansvar att se till så att det är möjligt att snöröja vägen utanför bostäderna.