När GT träffar Jacob Möllerström har han precis klättrat ner från ett hustak i Hogrän. Det enda som skiljer honom från sinnebilden av en sotare är att han har en keps istället för mössa. Han berättar att soteld uppstår när tjära antänds i skorstenen.
– Man måste förebygga skorstensbränder. Se till att sköta underhållet, det finns rekommendationer att följa. Om man inte sotar kan det bli tjärbeläggningar och stopp i kanalerna så det ryker in i huset, och det är då det kan börja brinna. Så det är viktigt med en kontinuerlig översyn, säger han.
Hur farligt är det med en skorsstensbrand?
– Det kan bli extremt farligt, hela huset kan brinna ner. Har man tur kan det stanna vid att skorsstenen spräcks, även om det såklart inte är bra det heller. Men det är stor risk att branden sprider sig eftersom gnistorna som skapas därinne flyger och kan ta sig in under plåt- och tegelpannor. Då kan taket fatta eld och då är man illa ute.
2019 drabbades 17 gotländska hus av soteld. 2020 var siffran 16. Enligt räddningstjänsten har det hittills inträffat 12 fall i år, så statistiken ligger relativt still. Men det är ändå högt i jämförelse med resten av landet.
– Blir det inte svinkallt i november och december så håller det i sig. Jag har ingen förklaring till varför vi ligger över snittet. Men vi närmar oss resten av riket, säger Anders Buskas, som är brandinspektör på räddningstjänsten på Gotland.
Vi går in för att kontrollera pannan i huset i Hogrän. Jacob Möllerström som jobbar på Brandförebyggarna plockar fram sotarverktygen, rensar ut aska och fortsätter:
– Det finns framförallt två viktiga saker att tänka på. Elda med bra ved, den får inte vara för fuktig. Stoppa heller inte in för mycket, utan kolla vad pannan och kaminen är avsedda för. Men generellt är gotlänningarna duktiga, säger han.
Vad har man för skyldigheter om man äger sin egen kåk?
– Du ska ha skäligt skydd mot brand. Oftast innebär det brandvarnare och brandsläckare. Har du eldstad så är det viktigt att den sköts korrekt med sotning och brandsskyddskontroll.
Vad gör man om olyckan är framme och skorstenen tar fyr?
– Ring 112 först. Det är ingen idé att försöka släcka sotelden själv, utan vänta istället på brandkåren. Men se till att ingen är i fara eller kvar i huset. Och om du kan, stäng spjället, säger Jacob Möllerström.