Särskild tranåker ska minska betesskadorna på norr

Nu ska tranorna lockas till en speciell åker i Lärbro för att undvika betesskador på intilliggande åkrar på norra Gotland. Länsstyrelsen har träffat ett avtal med Björn Dahlström, Lärbro Norrbys, om en särskild tranåker, så kallad avledningsåker.

Björn Dahlström upplåter en åker för tranorna.

Björn Dahlström upplåter en åker för tranorna.

Foto: Henrik Radhe

Nyheter2021-01-17 09:00

Det är meningen att de tranor som på sommaren/hösten rastar i området ska lockas att beta på den iordningställda åkern på två hektar. Området skall under perioden utgöra särskilt tranbetesområde och därvid så långt möjligt hållas fri från störningar.

Utbetalningarna av ersättning för viltskador på gröda avseende fåglar har ökat kraftigt på norra Gotland. Bara inom postadress Lärbro beslutade länsstyrelsen nyligen om utbetalningar om totalt 200 000 kronor. Det gäller dock förutom betesskador av trana även av sångsvan och vitkindad gås. 

– Det är ett pågående projekt för att försöka minska konflikten med tranorna som gör en del skador på grödorna när de trampar och äter. Meningen är att grödan ska slås av tidigt så att det blir stubb att gå på, tranorna vill gärna gå ut i stubbåkern, det är det som lockar dem, kommenterar Tomas Johansson som skrivit under avtalet för länsstyrelsens räkning.

Det handlar om upp till 500 tranor som kommit alltfler sedan 20-talet år. De dyker upp i mitten på juli och i september. 

– Det är inte häckande tranor utan de kommer nordost ifrån och återfinns på en ganska begränsad yta i Lärbrodalen och Takstens myr. Häckande tranpar finns det i varenda agmyr men de gör inte någon större skada. Men de här kommer i samlad tropp och överstiger vida det häckande beståndet. Men på våren passerar de förbi utan skada. 

Tomas Johansson berättar att tranorna är väldigt tidsmedvetna.

– De kan klockan/solen i princip. De är på åkrarna på morgonen och sen kvällstid. Annars står de ute i vattnet i Vägumeviken.

Tranorna är lite av allätare, förutom säd äter de även exempelvis potatis och tar grodor. Att utfodra dem med extrasäd är inte aktuellt, då finns risken att markerna i området drar till sig ännu fler. 

Avtalet gäller från och med den 15 april 2021 till och med den 30 september. Området ska sås med korn och ska slås av vid mognad och lämnas kvar till tranorna. Inga skrämselåtgärder som riktar sig mot gäss eller tranor får vidtas inom avtalsområdet. Ersättningen för upplåtelsen uppgår till 18 000 kronor. 

En utvärdering ska sedan göras om tranåkern ger önskad effekt.

– Lantbrukarna får finna sig i att de finns där, sen får vi söka hitta lösningar. Det här är ett försök, framhåller Tomas Johansson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!