Sigvalde träsk i Etelhem är en populär badplats och där har det under många år även arrangerats simskola. Marken är samfälld och ägs av runt 20 olika personer. Region Gotland har länge skött driften av själva badplatsen, men nu har de lämnat beskedet att de inte kommer fortsätta att driva badet.
– De tar sin hand från det, säger Ola Eriksson som är en av markägarna.
Enligt Ola Eriksson kan det vissa sommardagar vara upp till 500 personer som besöker badplatsen.
– Det är en hög belastning, särskilt vid algblomning blir det högt tryck, säger han.
Regionen har erbjudit två alternativ gällande Sigvalde träsk. Antingen kommer hela badet att avvecklas eller så kan regionen överlåta befintlig egendom såsom bryggor, hopptorn, och toalett med mera till markägarna.
Men att driva badet med fullt ansvar och utan ersättning är inte ett helt enkelt alternativ menar markägarna.
– Det är svårt för både markägare och en liten sockenförening att ta på sig det ekonomiska ansvaret för driften av ett publikt bad. Vi vill ha ett samarbete och ett delat ansvar med regionen, men det är de inte intresserade av, säger Ola Eriksson.
Det senaste året har markägarna fört dialog med regionen gällande att badet är i dåligt skick, bland annat behövs en helt ny markduk på botten som annars består av dy.
Region Gotland driver i dagsläget 37 bad och besöksplatser varav 14 ägs av regionen.
– Vi är på 23 platser med privat mark. Vi har hittills i år lagt 1,1 miljon kronor på samtliga badplatser, säger Isak Malm, avdelningschef för gata/park på teknikförvaltningen.
Han räknar med att driften av endast Sigvalde träsk kostar runt 25 000 kronor per år.
– Det är inga astronomiska siffror men visst ligger ekonomin till grund för besluten. Vårt uppdrag är att vårda skattebetalarnas pengar och att ta väl hand om de badplatser vi har, säger han.
För att försöka hitta en lösning för en fortsatt drift av badet har en arbetsgrupp bildats, i arbetsgruppen sitter både Ola Eriksson och Maria Berglund.
– Vi har svårt att driva badet vidare som det är nu, det är i dåligt skick men vi kommer att försöka hitta en lösning. Livräddningssällskapet har haft en simskola i Sigvalde träsk och vi gör allt vi kan för att den ska fortsätta. Som det ser ut nu kommer badet inte kunna vara ett publikt bad i samma omfattning som tidigare, säger Maria Berglund.