Spelstudenter från Visby sprids över världen

Spelindustrin växer snabbt i världen, och allra högst är tillväxten i Sverige. Campus Gotland förser inte bara svenska företag med personal.

"Second Extinction" produceras av Avalanche Studios Group, men kontor i Stockholm och Malmö.

"Second Extinction" produceras av Avalanche Studios Group, men kontor i Stockholm och Malmö.

Foto: Avalanche Studios

Visby2021-01-07 13:00

Med plats för 360 helårsstudenter är speldesign den största institutionen vid Campus Gotland. Utbildningen startade 2001 och studierektorn Jakob Berglund Rogert försöker hålla ordning på sina alumner. På en karta med prickar kan man se hur de spridits över hela världen efter examen.

– Många är anställda i svenska spelföretag, men även på flera andra håll i Europa och även i övriga världen, berättar han.

>> Läs mer: Robin blev Årets unga företagare på Gotland 2012 - nu omsätter hans bolag miljarder

Kartan visar att studenter återfinns i Kina, Japan, Sydkorea, Australien, Nya Zeeland, USA och Kanada. Den avslöjar även att alumnerna har tjänster inom ett 20-tal olika specialområden. Prickarna har olika färg för att illustrera vilken typ av arbetsuppgifter de har. Knappt en fjärdedel håller på med spelutveckling, en femtedel arbetar konstnärligt med spel och tio procent som speldesigner.

Utbildningen är välkänd utomlands, inte minst genom att spel från Visby några gånger visats vid Game Developers Conference i San Francisco.

– Utbildningen i Visby är den äldsta i landet på högskolenivå. Den har internationell inriktning och är kanske det lärosäte i Sverige som fått störst erkännande utomlands, säger Per Strömbäck som är talesperson för organisationen Dataspelsbranschen.

Antalet svenska spelföretag har fördubblats sedan 2014. Under förra året startades 60 nya, och i landet finns drygt 440 spelföretag. De omsatte drygt 24 miljarder kronor.

För att klara den snabba ökningen behövs utbildad personal. Under 2019 ökade antalet anställda med nära 800 personer. Under 2020 gav de svenska företagen jobb åt nära 5 600 personer i Sverige, och ytterligare 3 000 personer utomlands.

Numera finns utbildningar på olika nivå på ett 20-tal platser i landet. Det borde vara fler, tycker Per Strömbäck. 

– Bristen på utbildad personal är branschens största problem för tillfället. Det behövs fler utbildningsplatser, säger han.

Dataspelsbranschen tror på en fortsatt uppgång, som pandemin kan öka ytterligare. När folk sitter hem sätter de sig gärna och spelar. Man ser även ett ökat intresse för att skapa regionala kluster.

Vid Campus Gotland är man på väg att flytta spelutbildningen till nya lokaler i länsresidenset på Strandgatan. Förhandlingar om hyran är på väg att avslutas, och rektorsrådet Olle Jansson räknar med att flyttlasset går till sommaren. Det innebär ingen utökning av antalet platser, men utbildningen får mer ändamålsenliga lokaler.

Karta: Uppsala universitet - Campus Gotland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!