Rekordsommaren 2021 skapade en debatt om hur omfattande turism Gotland tål. Till Helagotland.se sade landshövding Anders Flanking att Region Gotland, länsstyrelsen, besöksnäringen och Polisen behöver utvärdera turistsäsongen inför nästa år. Regionen slog i sin egen utvärdering fast att besökarna var nöjda, men att det blivit skräpigare, mer högljutt, mer tryck på vården och att det var brist på parkeringsplatser. Vid en genomgång som Polisen och Region Gotland höll i oktober framkom att ungdomsfylleriet ökat.
Med anledning av det har GFB (Gotlands Förenade Besöksnäring) anlitat konsultföretaget WSP för en analys av besöksnäringens för- och nackdelar.
Fördelarna kan utläsas i ekonomiska siffror. Besöksnäringen sysselsätter cirka 1 200 personer och ger intäkter till både staten och regionen. Staten får cirka 485 miljoner kronor per år i form av moms, bolagsskatter och arbetsgivaravgifter. Region Gotlands intäkter är cirka 157 miljoner kronor, mest i form av kommunalskatt.
Staten och regionen har dock kostnader. För regionen beräknas de till 28 miljoner kronor, varav största delen är extra personal inom vården. För staten är 2,8 miljoner kronor slitage på de statliga vägarna.
Staten belastas även med kostnader för utsläppen. Besöksnäringen beräknas orsaka utsläpp av cirka 110 000 ton växthusgaser. Om WSP följt Trafikverkets rekommendation om hur kostnader för koldioxid ska beräknas (7 kronor per kilo) hade kostnaden blivit nära 800 miljoner kronor. Besöksnäringen hade då varit en minusaffär för den offentliga ekonomin.
WSP räknar i stället med 1,20 kronor per kilo inom alla besöksbranscher utom transporterna, som har en skadekostnad om 2,50 kronor. Med den beräkningen blir slutnotan för koldioxiden knappt 300 miljoner kronor.
Med de uträkningarna, som är gjorda på 2019 års statistik, blir det sammanlagda överskottet för den offentliga ekonomin cirka 326 miljoner kronor. Siffran är dock osäker. Exempelvis räknar WSP inte med att besöksnäringen orsakar merkostnader i fråga om vatten och avlopp. På den statliga sidan räknas inte merkostnader för polisen.
Statistiken kompletteras med tre djupintervjuer, varav två personer inom privat verksamhet och en inom offentlig. De är överens om att besöksnäringen har stor betydelse för Gotland. För att kunna ta emot fler behövs dock bättre planering av exempelvis sjukvård, sophämtning och annan service.