Stora renoveringsplaner för kulturhusen

De ensligt belägna byggnaderna på Gotska Sandön och Stora Karlsö ska renoveras och bevaras för framtiden. "Tanken är att byggnaderna ska återfå sitt ursprungliga uttryck", säger arkitekten Daniel Heilborn.

Fyrbyn vid Gotska Sandön är statliga byggnadsminnen och ska restaureras.

Fyrbyn vid Gotska Sandön är statliga byggnadsminnen och ska restaureras.

Foto: David Skoog / Länsstyrelsen

Nyheter2022-10-03 09:50

Byggnaderna på Stor Karlsö och Gotska Sandön är statliga byggnadsminnen och bedöms ha höga kulturhistoriska värden.

Däribland märks fyrbyn vid Bredsandsudde på Gotska Sandön och fyren med övrig bebyggelse på Stora Karlsö.

På uppdrag av Naturvårdsverket och Sjöfartsverket har länsstyrelsen nu tagit fram omfattande vårdprogram för byggnaderna. "Vårdprogrammen sätter ramarna för hur öarnas fyrar och andra värdefulla byggnader ska restaureras för att på bästa sätt bevaras för framtiden, men också för möjlig utveckling", skriver länsstyrelsen på sin webbplats.

– Alla byggnader som ingår i vårdprogrammen har inventerats under det senaste året, både interiört och exteriört. Nu när vårdprogrammen finns på plats blir nästa steg att prioritera bland de åtgärder som behöver göras och att börja upphandla byggentreprenörer, säger Daniel Heilborn, arkitekt som anställts på länsstyrelsen för att arbeta med framtagandet av programmen.

Vid inventeringarna har man hittat en hel del problem, som läckande tak och slitna fasader.

– Det har genom åren också gjorts en del mindre bra materialval när byggnaderna har renoverats, något som jag hoppas att vi nu kan råda bot på. Tanken är att byggnaderna ska återfå sitt ursprungliga uttryck så långt det är möjligt, säger Daniel Heilborn på länsstyrelsens webbplats.

Ett exempel är byggnaderna vid fyren på Stora Karlsö som målats i rött och gult när de ursprungligen var målade med ljusgrå linoljefärg.

– Fasaderna kommer vid en planerad restaurering att renskrapas och återställas till hur de såg ut när anläggningen var i bruk. Vid en framtida restaurering är det också tänkt att glastaket som från början fanns i fyrbyggnaden på Stora Karlsö ska återställas. Det var genomtänkt in i minsta detalj och gav ett fantastiskt ljusinsläpp i byggnaden, säger Daniel Heilborn.

På Gotska Sandön nämns framför allt Bourgströms jaktstuga vid S:t Anna på Sandöns sydvästra udde.

– Stugan är från förra sekelskiftet och har interiört lämnats precis som den såg ut på 1930-talet, med bruksföremål, vardagsartiklar och allt. Att stiga in där är som att göra en tidsresa, och jag hoppas att vi efter en varsam renovering ska kunna öppna upp stugan för allmänheten, säger Daniel Heilborn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!