Sedan förhandlingen startade i början av oktober har lockat legat på. Efter att medling begärts ser man nu att parterna aldrig varit nära en överenskommelse.
Gotlandshems utgångsbud var en höjning med 5,3 procent. Bolaget har under förhandlingen sänkt det till 5,1 procent.
Hyresgästföreningens motbud var noll procent för nyproduktion och 0,23 procent för övriga lägenheter. Det justerades till noll procent för nyproduktion och 0,7 procent för övriga.
– Efter flertalet förhandlingar har vi tyvärr inte kommit i närheten av en gemensam bild av vad årets hyreshöjning bör ligga på, konstaterar Gotlandshems vd Joakim Martell.
Gotlandshems bud grundas på fastighetsskatt, kostnader för vatten, sopor och uppvärmning. Bolaget hävdar att kostnaderna för fastighetsförvaltning ökar snabbar på ön än i övriga Sverige, och att man har en underhållsskuld att hämta in. Det är ett synsätt som motparten inte accepterat:
– Det är inte rimligt att hyrorna ska höjas så pass mycket med tanke på lokala förutsättningar och Gotlandshems ekonomi, säger Stefan Uddebrant som är ordförande för Hyresgästföreningen Gotland.
Det blir nu tredje året i rad som HMK (Hyresmarknadskommittén) får medla. HMK är tillsatt av parterna Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen för att lösa tvister.
Så här har resultatet blivit de två senaste gångerna:
2019 – Gotlandshems utgångsbud på fem procent blev 2,28.
2020 – 3 procent blev 1,7, en höjning som genomfördes med start 1 april.