Restauranger om mat-appen: "Vi hinner inte med"

Den omtvistade appen Foodora växer på Gotland. Appen underlättar för företag att erbjuda hemleverans – men skapar också stress i restaurangköken.

Erik Lindström steker hamburgare mitt i lunchruschen på Mels Diner i Visby hamn.

Erik Lindström steker hamburgare mitt i lunchruschen på Mels Diner i Visby hamn.

Foto: Malva Thaning

Nyheter2021-08-02 07:03

Förra sommaren lanserades hemleverans-appen Foodora på Gotland. Företaget har tidigare fått kritik för dåliga arbetsvillkor, senast i april då Arbetsmiljöverket kritiserade företaget på 17 punkter

Men hur väl fungerar egentligen tjänsten för restaurangerna? GA har pratat med tre Visby-restauranger med delvis olika erfarenheter. 

Ett 30-tal restauranger i Visby har anslutit sig till appen. Under sommarens högtryck har många av dem fullt upp – både med sittande matgäster och hemleveranser. För Mel's Diner i Visby hamn blev det till slut för mycket. Appen Foodora har skapat både stress hos personalen och irritation hos kunder.

Inne på restaurangen står kockarna Alexandra Bolin och Erik Lindström vid det stora stekbordet i fart med att förebreda beställningar. Utanför skiner solen och uteserveringens bord är fullsatta. Men det är inte bara kunderna på plats som behöver betjänas. Restaurangen erbjuder avhämtning via telefon och sedan förra sommaren finns också alternativet Foodora. 

– Vi hinner inte med. Vi fick stänga av Foodora-appen under vecka 29 och den är fortfarande avstängd. Vi har fullt upp med de matgäster som kommer hit och ringer till oss, säger Erik Lindström, samtidigt som han ställer upp en rykande varm hamburgertallrik i luckan.

– Foodora vet inte om vi har mycket att göra så det blir lätt att det kommer alldeles för många beställningar som ska tillagas på alldeles för kort tid, tillägger Alexandra Bolin. 

De båda berättar också att som ett resultat av det höga trycket uppstår det irritation hos buden som ska hämta maten när den inte hunnit bli klar i tid. 

– Det är tre parter inblandade: bud, restaurang och Foodora. Därför är det svårt att kommunicera. Vi får väldigt mycket samtal av irriterade kunder när maten blivit kall eller kommit fel på grund av budet. Det går ju åt massa tid som kunde användas för att tillaga mat. Kunderna vet helt enkelt inte vem de ska vända sig till, säger Alexandra.

Krögaren David Zeren är ägare av Meat in bread på Adelsgatan i Visby. Även han har märkt svårigheterna i kommunikationen.

– Vi har nyligen skaffat Foodora och jag tycker det fungerar okej. Men det händer att vi accepterar en beställning och lagar maten, men så har inte budet accepterat så ingen kommer och hämtar. Då har vi fått göra ny mat för att den blivit kall, säger han.

Under en dag får restaurangen mellan 20 och 200 Foodora-beställningar.

– Vi är vana vid att vara snabba med att tillaga maten, så där är det inga problem. Skulle vi inte hinna tillaga maten går det att neka beställningar. Men det händer sällan att vi behöver göra det, säger David Zeren. 

Pizzerian Sunes elefant är det nyaste tillskottet på appen, som tillkom måndagen den 26 juli. Ergin Tuga är chef på restaurangen och menar att de inte upplevt någon större stress ännu eftersom de har hållit igång så pass kort tid. Däremot tycker han att tiden som appen ger restaurangen att tillaga maten är för kort.

– Foodora har det inställt på appen att det ska ta 7-10 minuter för oss att göra en pizza och det fungerar inte alltid. Då har vi haft bud som varit tvungna att vänta på maten, säger Ergin Tuga över telefon.

GA har sökt Foodora för en kommentar.

Om Foodora

Foodora är i dag Sveriges största plattform för hemleverans. 

Bolaget finns i Norden och är en del av det globala företaget Delivery Hero med säte i Berlin. 

Foodora har över 6 000 anslutna butiker och restauranger i Sverige. 

I Visby har ett 30-tal företag anslutit sig. 

Källa: Foodora

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!