Svidande kritik: Låter byggnadsminne förfalla

Riksantikvarieämbetet riktar svidande kritik mot ägaren av det statliga byggnadsminnet på Gotland.

Fårösunds fästning förfaller, menar Riksantikvarieämbetet.

Fårösunds fästning förfaller, menar Riksantikvarieämbetet.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Nyheter2019-11-25 20:15

Delar av det statliga byggnadsminnet Fårösunds fästning står just nu och förfaller, menar Riksantikvarieämbetet (RAÄ). Efter en tillsyn som utfördes nyligen riktar man nu svidande kritik mot fästningens ägare, Statens fastighetsverk. Bland annat framkom det vid tillsynen att det helt saknas ett så kallat vårdprogram för hur byggnadsverket ska underhållas. 

Fårösunds fästning består av tre före detta militära anläggningar, det Norra, Södra, och Mellersta batteriet. Vid det sistnämnda batteriet finns den hotell- och konferensanläggning som är öppen sommartid och hyr lokaler av Statens fastighetsverk.

Fastighetsverket har uppgett att det är Fortifikationsverket som står för den löpande förvaltningen av byggnadsminnet och att det genomförs en tillsyn en gång per år. Dock menar Riksantikvarieämbetet i sin kritik att de rekommendationer som finns inte följs. Fokus ligger helt på att ta hand om det mellersta batteriet med hotellet och det Norra och Södra batteriet lämnas åt sitt öde och "befinner sig i kraftigt förfall", skriver Riksantikvarieämbetet. Man skriver också att Norra och Södra batterierna utgör en fara för besökare med bland annat vattenfyllda bassänger utan stängsel och taggtråd runt och att träd och buskar får växa fritt, vilket riskerar att skada byggnader då rötter tränger in.

Förvaltaren har enligt RAÄ bland annat brustit i att städa upp bråte och hålla ordning på området, låtit bli att hugga ned sly, låtit gammal taggtråd stå kvar och struntat i att flytta schaktmassor.

I Norra och Södra batteriet skriver RAÄ att det går att ta sig in fritt för allmänheten och att det finns spår av att folk övernattat och gjort upp eld inne i fästningslokalerna.

Riksantikvarieämbetet skriver att underhållet troligen har nedprioriterats med anledning av att Fårösunds fästning finns med på listan över objekt som Statens fastighetsverk vill sälja. "Detta ser förvaltaren som ett delskäl till varför underhållet av två av byggnadsminnets tre batteriplatser har nedprioriterats", skriver RAÄ. Fastighetsverket ska ha meddelat RAÄ att det finns ett mycket svagt intresse från allmänheten att besöka fästningen, vilket också skulle kunna vara orsak till att inte satsa på löpande underhåll.

RAÄ kräver nu en rad åtgärder av Statens fastighetsverk. Under 2020 ska bland annat en ny handlings- och underhållsplan ha upprättats för fästningen, området ska röjas från växtlighet, en antikvarisk dokumentation ska göras och ny skyltning ska sättas upp.

Lars-Erik Berglund är fastighetsförvaltare vid Statens fastighetsverk med ansvar för bland annat Fårösunds fästning. Han menar att det helt enkelt är en prioriteringsfråga att man valt att låta Norra och Södra batteriet förfalla.

– Vi har nio byggnadsminnen på Gotland som vi förvaltar och begränsade ekonomiska resurser. Det är en väldigt begränsad pott med pengar som vi får varje år, och då måste vi i första hand prioritera de fastigheter där vi har hyresgäster eller verksamheter igång. 

Många av byggnadsminnena innehåller flera byggnader, till exempel Roma kungsgård. Flera av kyrkoruinerna i Visby innerstad ägs också av Statens fastighetsverk.

Lars-Erik Berglund menar dock att Fastighetsverket tar kritiken till sig om Fårösunds fästning och kommer att genomföra förbättringsåtgärder under nästa år.

– Vi har lagt in pengar i budgeten för de här åtgärderna, men det är en långsiktig underhållsplan där vi får ta det lite pö om pö, säger Lars-Erik Berglund.

Vad anser ni om Riksantikvarieämbetets påstående att underhållet är eftersatt på grund av att Fårösunds fästning står med på er försäljningslista?

– Det har funnits med i diskussionerna naturligtvis, men i första hand handlar det om att fästningen är en fastighet som är nedgången, och att det inte finns något intresse lokalt av att vistas där. 

När det gäller frågan om avyttring har Statens fastighetsverk tidigare aviserat att man vill sälja Fårösunds fästning samt huset med Hotell Helgeand i Visby innerstad.

– Men det är långa ledtider på den typen av försäljningar. Det ska ännu genomföras en kulturhistorisk utredning och värdering av objekten på Gotland, och det brukar ta några år innan en försäljning kan bli verklighet, säger Lars-Erik Berglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!