Trafikverket tuffare – drar in bidrag till vägar

Den enskilda vägen vid Gervalds Nystugu i Hogrän har uppburit statsbidrag i flera år. Men strax före jul fick de boende beskedet att underhållet av vägen ska upphöra.

Anders Sjögren och Tor Sundberg har överklagat Trafikverkets beslut om indraget bidrag till den enskilda vägen.

Anders Sjögren och Tor Sundberg har överklagat Trafikverkets beslut om indraget bidrag till den enskilda vägen.

Foto: Sofie Regnander

Hogrän2021-03-16 07:05

För flera år sedan ändrades sträckningen av den enskilda vägen i Hogrän. Detta för att den skulle kunna betjäna ytterligare tre hushåll i byn. Trafikverket godtog sträckningen och ett statsbidrag för enskild väg har betalats ut till Region Gotland som därmed också skött underhållet av vägen.

Men förra hösten genomförde Trafikverket en rutintillsyn av vägen. Plötslig ansåg man att vägen var för kort för att kvalificera sig för statligt bidrag. 

– Man menar att vägen bara är 800 meter. Den ska vara minst en kilometer för att få bidrag, säger Anders Sjögren som bor längs den aktuella vägen. 

Trafikverket godtar alltså inte längre den nygamla sträckningen som man godkände för flera år sedan, utan konstaterar att: "Vägen gör en avstickare i byn vilket inte är tillåtet".

– Vi fick ett besked strax före jul om att regionen inte längre skulle stå för underhållet och så bifogade de Trafikverkets beslut om indraget statsbidrag, säger Tor Sundberg som också bor vid vägen.

– Vi tycker att det är underligt att Trafikverket ändrat sitt resonemang bara för att vägen är krokig. Den går ju som den gör för att alla hushåll i byn ska ha nytta av den och kunna ta del av samhällsservice som till exempel post, fortsätter han.

Regionen har skött snöröjningen nu i vinter, men efter det får de 12 hushållen i byn ta över underhållet. Det handlar om hyvling av grusvägen, dammbindning och snöröjning under vintern.

– Det här är en stor fråga för oss som bor på landsbygden. Den är känslomässig. Det känns inte som att vi är viktiga längre, säger Tor Sundberg.

– Vi hoppas ännu. Vi har överklagat beslutet. Om det inte hjälper får vi väl samlas och komma överens om något och anlita egna entreprenörer. Det kommer att kosta en hel del pengar, fyller Anders Sjögren i.

Politiker och tjänstemän inom tekniska nämnden som GA pratat med säger att Trafikverket blivit tuffare i sina bedömningar och att flera enskilda vägar fått bidragen indragna de senaste åren. Enligt statistik som teknikförvaltningen tagit fram mottog regionen statligt bidrag för och ansvarade därmed för underhållet för 428 enskilda vägar 2016. 2020 hade siffran sjunkit markant – till 320 enskilda vägar. Det statliga bidraget har alltså dragits tillbaka för var fjärde enskild väg på Gotland under loppet av fem år.

Region Gotland tog över ansvaret för underhållet för merparten av de gotländska enskilda vägarna med statligt bidrag på 70-talet. Idag tar man hand om underhållet på 830 kilometer enskilda vägar. 

– Vi har märkt att något har hänt, särskilt de två senaste åren, säger Isak Malm, chef för teknikförvaltningens gata- och parkavdelning.

Så vad har hänt? Har Trafikverket blivit tuffare i sina bedömningar av vilka enskilda vägar som har rätt till bidrag? Jo, svarar Trafikverket. Så är faktiskt fallet. Man har velat skapa ett mer rättvist system.

– Trafikverket fick kritik för att regelverket tillämpades olika i landet. För att komma till rätta med det samlades ansvaret för de enskilda vägarna i en nationell enhet 2017, tidigare var ansvaret utspritt i distrikten. Och ja, i och med det kan man säga att vi blivit mer noggranna i att följa regelverket, att behandla alla lika. Men jag vill betona att vi inte sparar pengar utan det blir istället mer pengar till vägar som är berättigade till stöd, säger Staffan Eriksson, enhetschef enskilda vägar vid Trafikverket.

Enskilda vägar med bidrag

Villkor för statsbidrag är bland annat att den enskilda vägen ska ha viss längd och hållas öppen för allmänheten. Den ska tillgodose ett visst transportbehov och underlätta för boende och näringsliv i glesbygd. För att bidrag ska beviljas ska det även finnas en godkänd organisation som sköter vägen – som en samfällighetsförening. Trafikverket omprövar bidragsförutsättningarna var femte år. Om vägen stängs av utan tillstånd eller om underhållet är eftersatt dras bidraget in.

Källa: Trafikverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!