I takt med ökad samhällsspridning av covid-19 ökar arbetsbelastningen och även oron för smitta på skolorna. Att följa rekommendationerna för att minskad smittspridning är svårt. Nu efterlyser facket en rad förändringar.
– Sjuktalen har ökat bland personalen, vi har ett sjuktal på 10-12 procent. Nu måste vi ha in vikarier och det är brist på vikarier så det är ett svårt läge, säger utbildningsdirektören Torsten Flemming på utbildnings- och arbetslivsförvaltningen.
Linda Rung, lärare och ordförande för Lärarförbundet på Gotland och Carolin Törnberg, lärare och biträdande ombud på Lärarnas riksförbund på Gotland bekräftar att situationen är ansträngd.
Alla som är sjukskriva har inte corona men många är hemma med förkylningssymptom och att få ett provsvar gällande covid- 19 kan ta upp till en vecka.
– Det är tufft, det är inte lätt att få tag i vikarier, säger Carolin Törnberg.
Enligt Linda Rung är situationen mer ansträngd nu än i våras och hon menar att det får konsekvenser för arbetsmiljön.
– De lärare som är på plats får jobba dubbelt eller tredubbelt så mycket. Många sliter allt vad de kan, säger hon.
För att lösa lärarbristen kan en lärare bli tvungen att gå mellan klassrummen och sköta undervisningen i flera klasser samtidigt.
– Det kan vara en lösning, att vi flyttar personal och att klasserna blir större, säger Torsten Flemming.
I takt med att smittspridningen ökar i samhället ökar även oron för att smittas av covid-19.
– Lärarna gör allt för att följa rekommendationerna men det är svårt att hålla distans i klassrummen och i matsalarna. Vissa verksamheter har svårt att sprida ut sig, säger Linda Rung.
Att hålla avstånd är särskilt svårt på förskolorna.
– Små barn har behov av kroppslig närhet när de exempelvis slår sig eller ska kläs av eller på. Ju yngre barn desto mer närkontakt blir det, säger Linda Rung.
Enligt en dom, som kom från Arbetsmiljöverket i fredags förra veckan, får personal vid en förskola i Jämtland skydda sig med munskydd och visir mot coronasmitta.
Lärarförbundet anser att samma möjlighet borde finnas på Gotland.
– Jag tycker att personal bör ha möjlighet att använda munskydd och visir då man känner att man behöver det. Vi har talat med förvaltningen om att vi bör införa det där det behövs, säger Linda Rung.
Enligt Torsten Flemming är visir och munskydd dock inte aktuellt i dagsläget men han uppger att han följer frågan noga.
Det är inte bara uppmaningen om att hålla avstånd som är problematisk på skolorna, även andra rekommendationer bidrar till oro, menar Linda Rung.
– Elever som är 16 år och uppåt ska vara hemma om man har coronasmitta inom familjen, men yngre elever ska ändå vara i sin verksamhet. Vi vet inte fullt ut hur corona smittar och om barn kan bära smitta, det är något vi har tagit upp. Den otydligheten skapar oro.
Förbundet vill istället att en likvärdig bedömning görs oavsett barnets ålder.
– Har man smitta i familjen så ska alla vara hemma, säger Linda Rung.
Hon menar att lärare även i högre grad borde få möjlighet att jobba på distans.
– Istället för personalmöten kan man ha digitala möten och man skulle kunna införa en del distansarbete utan att det påverkar elevernas tid i klassrummet. Man gör sitt jobb, men det är inte lätt. Vi är inte immuna för att vi jobbar i skolan, säger Linda Rung.