När de första Tysklandsresenärerna anländer med Gotlandsbolagets färja till Visby i september kommer Tullverket vara på plats i hamnen. I väntan på en permanent lösning kommer det finnas ett tält på kajen där resenärerna ska deklarera förtullade varor. Tullverket kommer även att visitera fordon och lastbilar. Många av de produkter som de har prioritet att leta efter, främst narkotika och vapen, kommer nämligen från Centraleuropa.
– Den naturliga gången är att narkotikan går i lastbils- och personbilstransporter genom europeiska länder till Sverige. Då har alltid Malmö eller Trelleborg varit inkörsporten. Men med den här färjelinjen får vi plötsligt en annan första gränspassage som då blir Visby eller Nynäshamn, säger Stefan Granath, biträdande enhetschef på Tullverket.
Hur kan Gotland påverkas av att bli en länk i kedjan av narkotikasmugglingen?
– Det skulle aldrig märkas för gotlänningarna. Narkotikan ska ju till Stockholm, där den i särklass största marknaden finns. Det är möjligt att den som har Gotland som sin marknad och har kontakt med de europeiska kranarna skulle kunna få narkotikan direkt till Visby. Jag ser inte det som en stor hotbild, men hypotetisk sett är det möjligt.
Varför skulle smugglarna välja den vägen om narkotikans slutdestination inte är Gotland?
– De som skickar större mängder narkotika i ett industriellt syfte kalkylerar de risker som finns. Om de kommer fram till att det är mindre risk att bli kontrollerad i Visby då kommer de börja använda den vägen. Därför tror jag att det är viktigt för oss att vara med från början och visa att vi finns där.
Den narkotika som finns på Gotland kommer ofta från lager någonstans i Sverige och Stefan Granath tror inte att den nya direktvägen från Tyskland kommer påverka den gotländska marknaden. Med alkoholen är det däremot annorlunda. Stefan Granath menar dock att den nya färjelinjen kommer göra det lättare för tullen att kontrollera smuggelspriten på Gotland.
– Det finns säkert människor på Gotland som livnär sig på att sälja alkohol i diverse mindre kretsar. De kommer nog kunna använda den här båten också. I normala fall måste en bil som smugglar sprit åka över Öresundsbron och sedan köra till Gotland. Det nätet är ganska svårt för oss att täcka. Lättare är det att upptäcka bilen när den rullar av färjan, säger han.
När bilarna åker av färjan har tullen möjlighet att enkelt överblicka och göra kontroller. Det finns riktvärden som säger hur mycket alkohol som är tillåtet att ta med sig in i Sverige. Men det handlar ofta om att göra en bedömning på plats.
– Som privatperson får du faktiskt åka och bunkra upp i en rimlig ranson. Men börjar du ta med dig åt grannar och jobbarkompisar har du passerat den gränsen och gått över till ett kommersiellt bruk. Då är det ett smugglingsbrott och alkoholen beslagtas.
Stefan Granath säger att det kommer bli en utmaning för Tullverket att de inte finns på Gotland. Till en början kommer det inte finnas någon fast personal på ön. Kontrollgrupperna kommer istället skickas från Stockholm och både kustbevakning och polis kommer hjälpa till med tullkontrollerna. Stefan Granath hoppas att närvaron i Visby kommer att skicka signaler och förhindra smugglingen.
– Det är vårt ansvar att vara där. Det är en viktig gränspassage och det är viktigt att skydda gotlänningarna, avslutar han.