Balans mellan rutiner kring rörelse, kost och sömn är nyckeln till välmående, det menar Ellinor Björkman på Hälsofrämjande enheten på Region Gotland. Under våren kommer regionen att arrangera digitala kurser för att främja folkhälsan på Gotland. En av kurserna leds av Ellinor Björkman som fokuserar på att deltagarna ska hitta sin inre balans genom mindfulness och meditation.
– Det handlar om att bli medveten om när vi andas. Vi tenderar att andas högt upp i bröstkorgen, säger Ellinor Björkman.
Deltagarna får prova på olika övningar för att lära sig andas på rätt sätt.
– Man ska känna att andetaget kommer långt ner i magen och så ska man andas i en lugn takt gärna rytmiskt och avslappnat. För att kontrollera att man gör rätt kan man lägga en hand på magen och se att handen rör sig, säger Ellinor Björkman.
Hon menar att andningen är kopplad till nervsystemet.
– Andas man lugnt skickas signaler till hjärnan om att vi kan ta det lugnt. Andas man snabbt och ytligt förbereder sig kroppen för flykt och då ökar stressen. Andningen är starkt kopplad till hur vi mår, säger hon.
Mindfulness är en metod som används för att hantera stress och oro. Metoden går ut på att man ska fokusera på det som finns i just denna stund, i nuet.
– Det kan vara när du dricker en kopp kaffe eller när du tar en dusch och känner det varma vattnet mot huden, säger Ellinor Björkman.
Mindfulness används ibland även inom sjukvården för att hantera stress, ångest och nedstämdhet.
– Vi springer bara på, ofta glömmer vi bort det basala, säger Ellinor Björkman.
Små barn däremot, är experter på att leva i nuet.
– Barn är i nuet utan att tänka på det. När barn andas rör sig magen. Man brukar också prata om att barn har en fin hållning, säger hon.
För att må bra är det även viktigt att sova gott. Flera studier som gjorts den senaste tiden, exempelvis vid Uppsala universitet och i Northwestern University i Chicago, visar att stressen över pandemin bidrar till sämre sömn. Trots att många nu sover mer än innan pandemin, har kvaliteten på sömnen försämrats. Sämre rutiner och mindre tid utomhus i solljus kan vara faktorer som leder till försämrad sömn.
Ellinor Björkman har några tips som ökar förutsättningarna för en god natts sömn.
– Försök att varva ned innan sänggåendet, exempelvis genom meditation och andningsövningar. Man kan läsa och ta det lugnt, det ska man göra några timmar innan man ska lägga sig. Dämpa belysningen och skapa rutiner så att du går och lägger dig samma tid varje kväll.
Att ligga och titta på tv eller mobilen i sängen är något hon avråder från.
– Det blå ljuset i skärmarna lurar hjärnan att tro att det är dag och man kommer ur den naturliga rytmen. Det förlänger insomningen, säger hon.
Enligt Ellinor Björkman är det vanligt att sova sämre i perioder.
– Men om man känner att det inte går över efter flera veckor och att det blir ett problem så kan man söka hjälp hos sin vårdcentral.
Hon har alltid varit intresserad av vad man kan göra för att må bättre.
– Ta vad du har! Man behöver inte gå på gym för att röra på sig. Den träningen som blir av är den bästa träningen, säger hon.
Kursen riktar sig till alla vuxna anhöriga som har en närstående med funktionsnedsättning eller sjukdom, samt alla över 65 år på Gotland. Kursen arrangeras av Hälsofrämjande enheten på Socialförvaltningen, Region Gotland.