Vägilskan – nu sätter boende upp egna hastighetsskyltar

I årtionden har de boende försökt få till en sänkning av hastigheten på den smala och kurviga 70-vägen. Nu har de fått nog – och satt upp hemgjorda skyltar. "Hoppas det kan bli en förändring", säger Mosa-Hanna Caspers.

Mosa-Hanna Caspers (till vänster) var först med att sätta upp en egen 50-skylt utanför sin fastighet på Vidungevägen. Grannarna Katarina och Johan Seige är också oroliga över den höga farten på vägen.

Mosa-Hanna Caspers (till vänster) var först med att sätta upp en egen 50-skylt utanför sin fastighet på Vidungevägen. Grannarna Katarina och Johan Seige är också oroliga över den höga farten på vägen.

Foto: Dennis Pettersson

Dalhem2020-08-13 08:27

Den 2,5 kilometer långa Vidungevägen i Dalhem har blivit en het potatis. Grannar har gått ihop och nu har minst tre hushåll satt upp hemmamålade 50-skyltar längs vägen, och fler är på väg.

– Vi hoppas att det kan bli en förändring genom den här civila olydnaden, säger Mosa-Hanna Caspers, som var först med att sätta upp en hemmamålad 50-skylt.

Hon har bott längs vägen sedan 1980-talet.

– Det första jag gjorde när vi flyttade hit var att samla in namnunderskrifter för sänkt hastighet. Men vi fick inget gehör.

Vidungevägen löper mellan Dalhemsvägen och vägen mot Hörsne. Den är bitvis smal och kurvig med många fastigheter längs kanterna. På senare år har alltfler barnfamiljer flyttat in, vilket gjort att oron ökat för att olyckor ska ske.

Johan Seige har också satt upp en egen 50-skylt utanför sin fastighet. Han är blind och är ibland ute och går på vägen med sin ledarhund. Han oroas både för sig själv och för barn och husdjur.

– Många bilister är rara och saktar ner, men alldeles för många har inte en tillstymmelse till det utan bara bränner förbi. Springer det ut ett barn eller djur i vägen så är det kört, säger han.

Vidungevägen var en smal grusväg fram till 30-40 år sedan då den belades med oljegrus. Men den breddades aldrig utan är fortfarande bara drygt tre meter bred. Det kan vara svårt för två fordon att mötas. Den fungerar också som genväg för många.

– Och det är förvånansvärt mycket tung trafik på den här lilla vägen som håller hög fart, säger Johan Seige.

Vidungevägen är statlig och då avgörs frågan om ändring av hastighetsbegränsning av länsstyrelsen. Flera gånger genom åren har boende ansökt om att få sänkt fart. Senast gjordes det i höstas, och länsstyrelsens beslut blev att avslå ansökan.

Länsstyrelsen baserar sitt beslut på vad polisen och Trafikverket anser. I ärendet i höstas var alla remissinstanser överens om att det, trots de boendes vädjan, saknades grund för att sänka hastigheten. Lena Norén på länsstyrelsen var handläggare.

– Vi avslog ansökan och bedömde att en sänkning inte behövs. Vad Trafikverket anser blir extra viktigt eftersom det är deras väg.

Trafikverket skrev i sitt yttrande att det är viktigt att fordonsförare respekterar fartbegränsningen och att "en sänkning av den högsta tillåtna hastigheten endast bör komma ifråga i de fall då vägen och trafikförhållandena skiljer sig väsentligt från andra vägar med samma hastighetsbegränsning". Och Vidungevägen anses inte skilja sig från andra liknande vägar på Gotland med samma linjeföring, trafikmängd, bredd och siktförhållanden.

Nils Högfeldt vid Trafikverket i Visby lämnade myndighetens yttrande i höstas.

– Vidungevägen ser ut som många andra vägar på Gotland. Det är bara om den skiljer sig på något exceptionellt vis, till exempel med väldigt skymd sikt som det kan bli aktuellt. Men här ser man som bilist att det finns hus och brevlådor och ska anpassa hastigheten efter det.

Han kände inte till att boende satt upp egna skyltar.

– Vad bra att vi fick veta det, då ska vi plocka bort dem.

Tar Trafikverket inte alls hänsyn till om boende vädjar om sänkt hastighet för att de är oroliga för olycksrisken?

– Jo, kommer en så kallad orosanmälan får man ju se om det finns behov. De sökande har också möjlighet att överklaga länsstyrelsens beslut, säger Nils Högfeldt.

Trafikverkets syn

När Trafikverket yrkade på avslag skrev man bland annat:

Enligt trafikförordningen ska ett fordons hastighet anpassas till vad trafiksäkerheten kräver. Hänsyn ska tas till väg-, terräng-, väderleks- och siktförhållanden mm. Hastigheten får aldrig vara högre än att föraren behåller kontroll över fordonet och kan stanna på den del av vägen som han eller hon kan överblicka.

Att vissa förare inte kan, vill eller förmår anpassa sitt körsätt är bekymmersamt men det är en fråga för polisen.

Karta: Vidungevägen i Dalhem
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!