Varje år undersöker Östsvenska Handelskammaren och 100-listan hur jämställdheten ser ut i företagsstyrelser i Södermanland, Östergötland och på Gotland. Inom det gotländska urvalet, på 50 företag, är andelen kvinnor i styrelserna 27 procent. Det är något mer jämfört med Södermanland (23 procent) och Östergötland (25 procent).
100-listan är ett nätverk som funnits sedan 2014 för att bland annat få fler kvinnor i styrelserummen. En av de gotländska kvinnorna på listan är Maria Svefors Järnmark, ägare och vd för Akka hemservice AB i Visby:
– Allt som promotar kvinnor i företagsvärlden är bra, särskilt när det kommer till saker kopplade till styrelsearbete, säger hon om vikten av ett nätverk som 100-listan.
Mätningen visar även att bolag med en kvinnlig vd också har fler kvinnliga ledamöter i sin styrelse. När det gäller andelen vd-poster så ligger Gotland under snittet (11 procent) med sina 6 procent, och det är en minskning från 10 procent 2020 och 2019. Men då ska man veta att det begränsade urvalet för Gotland innebär att 6 procent motsvarar endast 3 kvinnliga vd:ar år 2021.
Maria Svefors Järnmark menar att det viktiga är vad som sker lokalt, med olika möjligheter för kvinnor att nätverka på nära håll, för att fler kvinnor ska bjudas in i styrelserummen.
– Men att bara presentera en lista, eller en rapport om hur det ser ut med jämställdheten, är helt ointressant för gemene man.
Hon vill istället se mer av aktiviteter, som mentorskapsprogram – något hon såg mer av för tio år sedan när hon själv kom till ön och startade sitt företag.
– Det är ofta i nätverken man väljer personer till styrelser. Då blir det ofta en man eftersom män tenderar att nätverka med många andra män.
Och detta gäller i synnerhet mindre företag – som det finns många av på Gotland.
– Jag tror att det lätt kan bli att man väljer en person man känner sig bekväm med. Så det är en sak att säga i teorin att "jag vill ha en kvinna i min styrelse", än vem man sedan väljer.
Maria Svefors Järnmark ser en generell tendens att överdriva vikten av kompetens på pappret.
– Hellre att man kan branschen än att man suttit i många styrelser. Och bryta upp det gamla tänket om att "jag ringer min kompis som jag spelar tennis med", och våga ta in yngre personer med branscherfarenhet.