Var tionde äldre som smittats har avlidit på Gotland

Över 70 procent av de som har dött i covid-19 på Gotland är personer över 70 år. Var tionde äldre som smittats har avlidit. "Äldre har en ökad risk att få svår sjukdom och att dö", säger smittskyddsläkare Maria Amér.

Maria Amér, smittskyddsläkare, om den nya statistiken.

Maria Amér, smittskyddsläkare, om den nya statistiken.

Foto: Malin Stenström

Gotland2021-01-20 07:32

Fram till och med 11 januari var 26 personer av de som har dött till följd av en coronavirusinfektion 70 år eller äldre, enligt statistik från Socialstyrelsen. Vid det datumet hade totalt 36 personer avlidit i covid-19 på Gotland, och en majoritet av dessa är alltså äldre. Tolv personer av de avlidna bodde på särskilda boenden och sex av dem hade hemtjänst. 

– Det bekräftar det vi vet om covid-19, att äldre har en ökad risk att få svår sjukdom och att dö av covid-19. Just därför väljer man att vaccinera de äldsta först, säger Maria Amér, smittskyddsläkare vid Region Gotland.

Sett till de som hittills haft en konstaterad coronavirusinfektion på Gotland har en mycket låg andel varit äldre. Socialstyrelsens statistik visar att endast 10 procent, 269 personer av totalt 2 449 smittade, är 70 år och äldre. 61 av de smittade bor på särskilda boenden och 50 har hemtjänst. Detta innebär att ungefär var tionde äldre som har fått covid-19 på Gotland har avlidit.

– Många i den gruppen har varit väldigt noggranna och har isolerat sig och begränsat sina sociala kontakter, just för att man vet att risken att bli svårt sjuk ökar med åldern, säger Maria Amér.

Just nu vaccineras medarbetare och personer som har hemtjänst och samboende. Regionen har även börjat ge andra och sista dosen vaccin till brukare på särskilda boenden. När det gäller medarbetare inom äldreomsorgen räknar Region Gotland med att samtliga ska ha fått båda vaccindoserna senast vecka 8.

Efter en period av hög smittspridning på Gotland visar de senaste rapporterna från Region Gotland att läget verkar ha lugnat ned sig något.

– Jag känner mig försiktigt hoppfull sett till nedgången av antal nya fall på Gotland. Vi har god tillgång till provtagning, och jag vill uppmana de som har symtom att testa sig så att vi kan kartlägga de fall vi har och smittspåra, säger Maria Amér.

Även för sjukvården har situationen ljusnat något då färre patienter med covid-19 behöver sjukhusvård.

– De senaste dagarna ser vi en liten lättnad inom slutenvården och det är ett något lägre tryck på vårdplatser kopplat till pandemin. Det behöver vården för det har varit en lång och pressad period. Därför är det oerhört viktigt att fortsätta hålla i de råd och restriktioner vi har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!