Årets gotlänning 2021 – vem vill du ska vinna?

Nu kan du som läsare skicka in förslag på vem eller vilka du tycker förtjänar att bli Årets gotlänning 2021.

Gotland 12 november 2021 10:52

För tionde året i rad är det snart dags för GT att dela ut utmärkelsen Årets gotlänning till någon som gjort något bra på eller för Gotland. 

Förra året prisades Maria Amér, smittskyddsläkare på Gotland. Som nytillträdd på tjänsten kunde hon aldrig ana vad som väntade runt hörnet med det stundande pandemiutbrottet. Eller som följande del ur juryns motivering till nomineringen: "Maria kastades rakt in i den brinnande kampen mot ett virus ingen kände till. Sedan coronautbrottet har hon kämpat för Gotland och gotlänningarna och stått i rampljuset med kunnande, lugn och medmänsklighet." 

– Det har varit väldigt hedrande – både att ha blivit nominerad och sedan utsedd till Årets gotlänning. Men jag vill också säga att det är ett pris som jag delar med många av dem som varit med och arbetat under det här pandemiåret på Gotland, säger Maria Amér om tiden efter utmärkelsen.

Vem skulle du själv vilja nominera?

– Jag tycker att det är svårt att säga någon. Det finns så många som gör stora saker för Gotland och gotlänningarna.

Nominera kan man göra fram till klockan 12.00 den 26 november genom att skicka ett mejl med en kort motivering till mats.pettersson@gotlandsmedia.se.

– Vi är otroligt stolta över att kunna dela ut det här priset. Vi vill att det ska gå till en person som gjort bra saker för Gotland och för gotlänningarna det senaste året, och nu behöver vi läsarnas hjälp att hitta de fem personer som man kommer att kunna rösta på, säger Mats Pettersson, nyhetschef och ansvarig utgivare på Gotlands Tidningar. 

Han är en av jurymedlemmarna som har uppdrager att välja ut de fem kandidaterna till Årets gotlänning 2021. Övriga i juryn är: Ulrica Fransson, onlinechef på Gotlands Media, Malin Stenström, journalist samt stf nyhetschef på Gotlands Tidningar, landsbygdsstrategen Malena Bendelin samt Mats Ladebäck, ordförande i Gotlands Idrottsförbund. 

Maria Amér tycker att det är bra att läsarna själva kan komma med förslag på vilka som en jury sedan väljer att nominera.

– Då kanske fler kan komma in, och bli aktuella, personer som man kanske inte riktigt tänker på.

Huruvida Maria Amér syftar på sig själv eller inte, kan vi låta vara osagt. Men hon hade i alla fall aldrig kommit på tanken att just hon skulle kvala in på listan av nominerade:

– Jag hade absolut inte räknat med att bli nominerad – för det första så är det nog inget man räknar med som regionanställd, säger hon.

Så nominerar du

Nominera en person som gjort något bra för Gotland och gotlänningarna under 2021.

Skicka ett mejl med en kort motivering till mats.pettersson@gotlandsmedia.se

Juryn utser fem personer som kommer presenteras för läsarna kring nyår. När alla fem är presenterade inleds omröstningen.

Så jobbar vi med nyheter

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Årets gotlänning
Gotland

Var med och rösta fram Årets gotlänning

Gotland

Maria blev ansiktet utåt i kampen mot pandemin

Gotland

Gotländsk framgångssaga – med värmländskt jubel

Öja

Konstnären från Öja hjälper personer fly landet

Visby

Olsson: Stolt att få verka i den här staden

Visa fler
Läs mer!

Annika får Musik-Pelles stipendium: "Det är sporrande"

BILDEXTRA • Prisregn i Roma när bönderna fick sina utmärkelser

De är årets kulturskolestipendiater

Hon är årets landsbygdskvinna • "Jag känner mig fortfarande som en nybörjare"

LISTA • Prisfest på Lövsta • Här är alla som belönas

Visa fler