Den smittsamma vinterkräksjukan är här. Det kan man konstatera på öns förskolor.
– När vinterkräksjukan kommer till en förskola så går barnen ner för räkning ett efter ett och sedan även personalen, berättar förskolechefen Lena Gustavsson.
Förra vintern existerade vinterkräksjukan knappt, troligtvis tack vare pandemirestriktionerna, men i år ser det annorlunda ut.
– Den är tillbaka med full kraft och även RS-virus som vi har varit förskonade från är tillbaka. Många har varit sjuka de senaste veckorna, säger Lena Gustavsson.
Det här märks tydligt hos Försäkringskassan där antalet vab-ansökningar för vecka 49, alltså första veckan i december, var ovanligt högt. 1 017 ansökningar kom in och det är den högsta veckosiffran sedan i mars 2020, då antalet ansökningar var 1 106, enligt statistik som Försäkringskassan har tagit fram till GA.
Sven Montelius, som är smittskyddsläkare på Region Gotland, har inte sett något större utbrott av vinterkräksjukan än, eller calicivirus som det egentligen heter.
– Men det är ingen rapporteringspliktig sjukdom, så det vi får veta är om det händer något på våra äldreboenden eller om vi har smitta på sjukhuset, säger han.
För att undvika just vinterkräksjuka är det handtvätt med tvål och vatten som gäller, enligt Sven Montelius.
– Handsprit hjälper inte så bra. Sen är det viktigt att hålla sig hemma om man känner symptom som diarré, kräkningar eller illamående. Och minst ett dygn efter att man känner sig bra, säger han.
Lena Gustavsson tycker att vårdnadshavarna är bra på att inte lämna barn som är krassliga till förskolan, utan spridningen av olika sjukdomar har andra förklaringar.
– Nu rör vi oss mer ute i samhället än vad vi gjorde förra vintern. Och de barn som har fötts under pandemin har inte heller utsatts för olika smittor under sitt första år. De har inte haft samma chans att bygga upp antikroppar, eftersom de och föräldrarna inte träffat lika många, säger hon.
Inför julhelgen är det viktigt att alla tänker sig för, enligt Sven Montelius. Det gäller såväl covid-19, vinterkräksjuka, RS-virus och säsongsinfluensa, som också konstaterats på Gotland.
– Det är en ökad risk när man kommer nära och folk från olika håll samlas. Det hänger på oss alla om smittorna sprids vidare, säger han.