"G A Hultgrens skrädderi" hade funnits som mindre konfektionsaffär på Adelsgatan 28 sedan slutet av 1800-talet. Men 1919, för hundra år sedan, avled skräddaren Gustav Axel och lämnade efter sig hustru och två tvillingar på sju år. Hustrun var Julia Hultgren, då 51 år. Som den driftiga affärskvinna hon ansågs vara valde hon omedelbart efter dödsfallet att sätta sitt eget namn på firman.
– Hon var riktigt het på gröten, det hann bara gå någon månad efter att min farfar dog så bytte hon till sitt eget namn. Jag tror det låg i tiden och hängde ihop med att kvinnorörelsen var så stark just då, berättar 79-åriga Jane Hultgren Ek, Julia Hultgrens barnbarn.
Jane hann bara bli fem år innan hennes farmor Julia gick bort 1945. Men Jane gick i farmors anda genom yrkeslivet och drev själv butiken i Visby som delägare i 30 år från 1972 till 2002. Innan dess var det hennes pappa Åke och dennes tvilling Axel som höll i tyglarna. Under den tiden jobbade Jane bland annat som inköpschef på NK i Stockholm, innan hon vände hem till Gotland.
1956 invigdes det nya varuhuset på Adelsgatan 18, där butiken fortfarande finns.
– Många trodde att familjen tagit sig vatten över huvudet med att bygga det där enorma affärshuset. Det var två hela våningar med kläder och så kontor högst upp, säger Jane Hultgren Ek.
Under en tid fanns också en filial för Julia Hultgren på Hästgatan 21.
Jane drev Julia Hultgren tillsammans med sin man Lars Ek. För att möta tidens ändrade köpbeteenden gjorde de under sina år flera omdaningar.
– Vi ville vara för alla, oavsett plånbokens storlek. Det spelade ingen roll om du var hantverkare eller skulle ha finkläder, säger Jane.
– Butiken började sälja jeans redan på 1950-talet. Vi sålde även mycket Blåkläder, fyller Lars Ek i.
Familjen Hultgren ägde även Vero Moda och JC på Adelsgatan. Jane startade också Body Shop i Julia Hultgrens lokaler.
År 2002 kom familjen Hultgren så småningom till en avgörande punkt.
– Någon gång måste det hända att man byter ägare, säger Jane.
Köpare av verksamheten blev Pia och Jonas Dahlström. Pia jobbade redan med inköp för butiken och Jonas hade ekonomiansvar.
– De kände hela verksamheten, säger Jane.
När GT träffar paret Dahlström i butiken berättar de om tankarna om att leva kvar på Adelsgatan och om planerna för att fortsätta driva butiken.
– Hundraåringen är vid liv men i förändring, sammanfattar Jonas Dahlström.
Nya tider sätter sina spår. Just nu byggs de två övre planen av Julia-fastigheten om till bostäder, och klädbutiken har bantats ner till att bara omfatta gatuplan. Nyligen togs också den karaktäristiska spiraltrappan mitt i varuhuset bort, och man plockade ner företagets klassiska men nötta neonskylt från fasaden.
Jämfört med klädbutikernas glansdagar på 1970- och 80-talen lagerhåller man i dag ett minimum av plagg.
– På den tiden hade Julia kläder från golv till tak och man utnyttjade varenda kvadratmeter, säger Jonas.
Framtiden, tror de, ligger nog inte bara i att sälja kläder. För att hänga med behöver utbudet breddas.
– Vi har gått till oss själva och känt efter vad man vill ha. Lokalen är väldigt stor trots att den är nedbantad, och det finns plats för att ha något i varje hörn som inte bara behöver vara kläder, säger Pia.
Nyligen öppnade en salladsbar längst bak i butiken där man tidigare hade bröllopskläder och kostymer.
– Vi har också börjat sälja inredning och tänker att det skulle vara trevligt att kunna få en kopp kaffe för att bredda upplevelsen, säger Jonas, och syftar på att Julia Hultgren kan komma att mer likna en minigalleria i framtiden.