Så fungerar miljötillsynen inom försvaret

Tillsynen av miljöbelastning från försvarsmakten och andra militära myndigheter är speciell. Den utövas av Generalläkaren, som själv är en del av försvarsmakten. Nu ska enheten döpas om samtidigt som självständigheten ökar.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

ARTIKELSERIE DEL 3 (GT)2017-03-04 10:00

Generalläkaren är titeln både på funktionen och den som leder arbetet. Det är en del av försvarsmakten, som alltså förutsätts granska sig själv.

Historiskt har arbetet främst handlat om sjukvård och hygien, men från 1999 gäller ansvaret också tillsyn av yttre miljö. Eller mer precist; tillståndspliktiga verksamheter.

Generalläkaren har 17 medarbetare, däribland nio miljö- och hälsoskyddsinspektörer.

De genomför ungefär 400 tillsynsbesök och 10 inspektioner årligen.

Det senast redovisade året, 2015, upprättades 641 miljö- och hälsoskyddsärenden och i 96 meddelades beslut, vilket innebar en minskning. Klagomålen har handlat om buller, föroreningsskador, sprängningar under vatten och brist på samråd. Statistiken innefattar både försvarsmakten och andra militära myndigheter. I 24 fall riktades ”förelägganden om försiktighetsmått” till olika förband.

Miljöpåverkan av skumsläckmedel har varit ett stort tema.

Generalläkaren har fått disponera 2,5 miljoner, budgeterade 2015 för 1,6 miljoner men använde inte mer än 1,3 miljoner. En skäl var att man i hög grad sysslade med nya administrativa system, vilket blev billigare än att vara ute i fält.

Enligt förslag från regeringen, som skickades ut på lagrådsremiss i januari 2017, ska funktionen döpas om till ”Försvarsinspektören för hälsa och miljö”, ett namn som bättre beskriver vad man sysslar med.

Däremot vill regeringen behålla konstruktionen med att tillsynen utövas inom ramen för försvarsmakten.

Länsstyrelsen i Halland vill flytta tillsynen till civila myndigheter. Gävle kommun skriver att ”jävsfrågan är central”. Innan remissen hade Naturskyddsföreningen pekat på riskerna med ett nära samband mellan den som granskar och den som ska granskas.

Man kan dra en parallell till civilt flyg, där ordningen med Luftfartsinspektionen som en del av Luftfartsverket avskaffades för tio år sedan, med risken för jäv som skäl.

Men flertalet remissvar på den offentliga utredning som ligger till grund för lagrådsremissen ger stöd för regeringens linje.

Regeringen föreslår dock en del förändringar som ska stärka självständigheten. Medel för tillsynen ska i fortsättningen anges direkt av regeringen i försvarsmaktens regleringsbrev. Och i fortsättningen ska inte försvarsmakten lämna förslag på vem som ska anställas som chef. Det ska beslutas direkt av regeringen.

Källor:

Generalläkarens verksamhetsberättelse 2015

Lagrådsremiss 26 januari 2017: ”Tillsyn och kontroll på hälso- och miljöområdet inom försvaret”

Försvarsmaktens hemsida

Naturskyddsföreningens rapport ”Med naturen som mål-flygövningar över Vättern”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!