"Här är ett exempel på tendentiös myndighetsutövning. Åldern skrivs upp tre dagar. Behändigt för då är ungdomen helt plötsligt 18 år och får avslag på asylansökan direkt." Så skrev Jonas Niklasson, centerpartistisk politiker och engagerad i de asylsökandes situation på Gotland, i ett uppmärksammat Facebookinlägg.
– Det sticker i ögonen och är fruktansvärt provocerande. Det är som att det finns en tendens att Migrationsverket vill skynda på processen för att få ärenden avslutade, säger Jonas Niklasson.
LÄS MER: "Fick ålder uppskriven – med tre dagar"
Migrationsverkets kommunikationschef Fredrik Bengtsson tillbakavisar kritiken, och berättar hur det går till när en åldersbedömning görs. När personen söker asyl registrerar Migrationsverket det personen anger som sitt födelseår, och datumet sätts utifrån vilken dag ansökan görs. Sedan startar en utredning där det är upp till individen att bevisa att hen är minderårig, genom exempelvis muntliga uppgifter eller identitetshandlingar. Det kan även göras en medicinsk åldersbedömning.
– Det är först vid beslutstillfället som vi tar ställning till ålder, och om individen inte lyckats göra sin minderårighet sannolik bedömer vi att personen är över 18 år. När personen inte har några identitetshandlingar kan vi inte veta om han eller hon är 18 eller 24 år, därför kan det bli så, som i det här fallet, att ålderns skrivs upp tre dagar men det skulle lika gärna kunna varit fyra månader om personen sökt asyl tidigare, säger Fredrik Bengtsson.
Han berättar att han blir irriterad av den här typen av kritik, och vill framhålla att Migrationsverket är neutrala i sin bedömning.
– Det finns en viss underton i debatten att våra handläggare tar tillfället i akt att skriva upp någons ålder för att kunna utvisa dem, men varför skulle vi ha en dold agenda att hellre utvisa folk än att bevilja uppehållstillstånd?, säger Fredrik Bengtsson.
Att få sitt asylärende prövat som barn i stället för som vuxen kan vara av stor betydelse. En dom från Migrationsöverdomstolen från i mars slår fast att om den asylsökande bedöms vara barn och inte har ett nätverk, till exempel familj, i Afghanistan, så ska personen anses vara skyddsbehövande.
– Men dessa barnspecifika kriterier kan inte du som vuxen begagna dig av, därför är det betydligt högre möjlighet att få uppehållstillstånd som barn, berättar Fredrik Bengtsson.
Så åldersbedömningen är nästintill avgörande för om personen får stanna i landet eller inte?
– Den är inte avgörande, om det finns skyddsskäl får individen stanna oavsett om det handlar om en vuxen eller ett barn. Men den är viktig, säger Fredrik Bengtsson.